Poreznici zatvorili 143 objekta zbog neposedovanja novih fiskalnih kasa

Poreska uprava je od 1. maja, početka pune primene Zakona o fiskalizaciji, izvršila 760 kontrola evidentiranja prometa putem fiskalnog uređaja.
Poreznici zatvorili 143 objekta zbog neposedovanja novih fiskalnih kasa
Foto: 021.rs
U 143 objekta izrečena je mera zabrane obavljanja delatnosti i to u 138 objekta na 15 dana i u pet objekata na 90 dana. 
Nema zaštićenih i tolerancije, kaže Nataša Arsić, načelnica Odeljenja za strateške rizike u Poreskoj Upravi.
Arsić ističe da dužina zabrane rada zavisi od toga da li su prvi, drugi ili treći put uhvaćeni u prekršaju.
 
"Mislim da su oni kasno ušli u sam proces fiskalizacije, ali ovde nisu bile samo kontrole uvođenja fiskalnih uređaja u novi sistem već je bila i kontrola onih koji ne izdaju račune", objašnjava načelnica.
 
Prema njenim rečima, sve kontrole koje se rade u Poreskoj upravi, ne samo evidentiranje prometa preko fiskalnih uređaja, nego i sve poreske kontrole, rade se isključivo na bazi analize rizika i kriterijuma za izbor obveznika za kontrolu.
 
Dodaje da ti kriterijumi upućuju na delimično ili potpuno nepoštovanje propisa i u skladu sa tim se opredeljuju kontrole obveznika.
 
"Oko 131.000 poreskih obveznika je uzela subvencije a njih oko 113.500 je do sada povezano na sistem", naglašava Arsić.
 
Poručuje da će pijačni prodavci do kraja godine biti u posebnom statusu.
 
"Uredba je promenjena u skladu sa njihovim zahtevima, do kraja godine su oslobođeni fiskalnih uređaja", rekla je Arsić. 
  • Platisa

    20.05.2022 07:06
    Zakon za sivu ekonomiju
    Nema inspekcije pri Beogradskoj upravi a da nisam prijavio sivu ekonomiju koja se obavjla godinama i to u ilegalnom objektu bez upotrebne i gradjevinske dozvole ulica Jeliciceva br 40 u Sremcici delatnost popravka i farbanje havarisanih auta a sa ekoloske strane da ne pisem deponija smad od farbanja i to tik ispred ulaza u kucu br 38/a u zoni gradskog gradjevinskog zemljista pa Vas gospodo molim posaljite ozbiljnu inspekciju pogotovo finansijsku i ekolosku
  • 123

    19.05.2022 19:23
    Sta je sa onima koji skro rade na crno,i to vec vise od deset godina.Kod njih inspekcija ne izlazi.Mi budale placamo sve poreze i takse.Jel ti posteno?
  • 'ebale ih

    19.05.2022 18:31
    fiskalne kasice (prasice)
    Mene jako smeta što neće da ih zatvore kad na istim tim kasama kucaju račune bez iznosa kusura. A ta pametna inspekcija kaže da to ovi nisu u obavezi. A zašto??? Pa zato to su veći su lopovi od lopova!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija