Evropska centralna banka povećava kamatne stope

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će sledećeg meseca povećati kamatne stope. Nakon toga će uslediti još jedno povećanje u septembru.
Evropska centralna banka povećava kamatne stope
Foto: Pixabay
Iznenadna najava povećanja za dve četvrtine procentnih poena usledila je nakon što se savet za monetarnu politiku banke od 25 članova sastao u Amsterdamu i saopštio da je inflacija postala "veliki izazov" i da se "proširila i pojačala" u 19 zemalja koje koriste evro valutu.
 
Takođe će okončati svoj program ekonomskih podsticaja u julu.
Ovaj potez naglašava zabrinutost zbog rasta potrošačkih cena, koje su porasle po godišnjoj stopi od 8,1 odsto u maju, što je najveća stopa od početka vođenja statistike 1997.
 
Cilj banke je 2 odsto.
ECB je izneo mogućnost da će u septembru napraviti drastičnije povećanje od pola procentnog poena, umesto uobičajenijeg prilagođavanja za četvrtinu poena, rekavši da će, ako izgledi za inflaciju nastave ili se pogoršaju, "veći porast biti dogovoren na septembarskom sastanku''.
 
Izgledi za brzi rast izazvali su promene na berzama, jer bi veće stope povećale prinose na manje rizične alternative akcijama. Povećanje kamatnih stopa u Evropi je takođe komplikovano slabljenjem izgleda za rast pošto ruski rat u Ukrajini iziva udare na ekonomiju, posebno kroz rastuće cene energije.
 
Više stope mogu da poskupe kredit za preduzeća. Banka je, međutim, u izjavi o politici rekla da će put povećanja biti "postepen, ali održiv".
 
"Visoka inflacija je veliki izazov za sve nas. Upravni savet će se pobrinuti da se inflacija vrati na cilj od 2 odsto u srednjem roku", navodi se u saopštenju.
 
Podižući svoje standarde, banka može uticati na to šta finansijske institucije, kompanije, potrošači i vlade moraju da plate da bi pozajmili novac koji im je potreban. Dakle, više stope mogu pomoći u hlađenju ekonomije pregrevanja.
 
Ali veće stope takođe mogu uticati na rast. To čini posao ECB delikatnim jer mora pronaći ravnotežu između gušenja inflacije i otupljivanja ekonomske aktivnosti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Šta stoji iza "turbo uzleta" Pro Tenta?

Iako je Pro Tent na kraju 2022. godine imao više od 8.600 radnika, najveći broj njih samo je formalno zaposlen u ovom preduzeću, a suštinski radi u Elektroprivredi Srbije.

Srbija nasuprot svetskog trenda

Nema države koja se ne hvališe najboljim kompanijama, stoga se i prave liste najvećih, bilo prema ukupnom poslovnom prihodu, bilo prema profitabilnosti.

Koja država EU je najzaduženija?

Javni dug zemalja Evrozone je na kraju četvrtog tromesečja 2023. godine pao sa 89,9 odsto u prethodnom kvartalu na 88,6 odsto, objavio je Evrostat.