Devizne rezerve na kraju maja smanjene za 210 miliona evra

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju maja iznosile su oko 13,9 milijardi evra i bile su manje za 210 miliona evra, saopštila je danas NBS.
Devizne rezerve na kraju maja smanjene za 210 miliona evra
Foto: Pixabay
"Taj nivo deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 128 odsto i pet meseci uvoza robe i usluga, što je skoro dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama", navodi se u saopštenju.
Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i po drugim osnovima) na kraju maja iznosile su oko 11,293 milijarde evra i u odnosu na kraj prethodnog meseca bile su niže za 245,7 miliona evra.
Smanjenje bruto deviznih rezervi u maju, za 210 miliona evra, skoro u celosti je rezultat negativnih neto tržišnih efekata (198,8 miliona evra) i to najviše po osnovu pada cene zlata (za 73 dolara po unci), kao i efekta slabljenja dolara u odnosu na evro (1,73 odsto).
 
Devizne transakcije imale su, kako je navedeno, gotovo neutralan efekat na devizne rezerve i smanjene su neto za 11,2 miliona evra.
 
Odlivi iz deviznih rezervi ostvareni su prvenstveno usled razduženja države po osnovu kredita (128,1 miliona evra) i plaćanja drugih obaveza (37,6 miliona evra).
 
Na povećanje deviznih rezervi najviše su uticale aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu, pa je ukupan neto efekat po osnovu kupovine deviza i svop transakcija 50 miliona evra.
 
Neto prilivi ostvareni su i po osnovu devizne obavezne rezerve banaka usled uobičajenih aktivnosti banaka (31,8 miliona evra), kao i po osnovu prodaje državnih hartija na domaćem finansijskom tržištu, upravljanja deviznim rezervama, donacija i drugim osnovima, ukupno u neto iznosu 72,7 miliona evra.
 
Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u maju iznosio je 1,066 milijardi evra i bio je za 389 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu.
 
U prvih pet meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 3,371 milijarda evra.
 
Dinar je u maju, kao i od početka godine, nominalno ojačao prema evru za 0,1 odsto. NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u maju kupila 75 miliona evra, dok je od početka godine neto prodala 2,195 milijardi evra, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru.
  • pobogu

    10.06.2022 19:06
    "Momirović: Zatvor do osam godina preti onome ko namerno ošteti voz "Soko""


    Kakva i kolika kazna bi onda bila odgovarajuca za vas naprednjake, koji ste namerno unistili Srbiju?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija