EU pokreće pravni postupak protiv Velike Britanije zbog Severne Irske

EU će pokrenuti pravni postupak protiv Velike Britanije, kao odgovor na jednostrane poteze te zemlje da izmeni delove protokola o Severnoj Irskoj, saopštila je Evropska komisija.
EU pokreće pravni postupak protiv Velike Britanije zbog Severne Irske
Foto: Pixabay
Britanija namerava da zakonom ukine carinske procedure za prolaz nekih vrsta robe iz Severne Irske ka drugim delovima Velike Britanije. To bi oborilo delove trgovinskog sporazuma sa EU, koji je premijer Boris Džonson potpisao pre manje od dve godine.
EU smatra da je jednostrana odluka Velike Britanije kršenje međunarodnog prava. 
Severnoirski protokol deo je dogovora o izlasku Britanije iz EU, prema kojem Severna Irska ostaje deo jedinstvenog tržišta robe u EU.
 
EU će ponovo pokrenuti proceduru koju je prošle godine pokrenula protiv britanske vlade, nakon što je Britanija jednostrano produžila grejs period za trgovinu sa Severnom Irskom.
 
Procedura je od septembra prošle godine bila u obustavi, jer su obe strane pokušale da pronađu rešenje.
 
Osim toga, EU će povući dodatne poteze jer smatra da Britanija nije sprovela potrebne kontrole i nije pružila podatke, što je prema protokolu u obavezi da uradi.
  • Neko

    15.06.2022 16:37
    Ehh ko jos moze verovati britancima??!!
  • Kraj je...

    15.06.2022 16:14
    Pa ova EU ce stvarno da nestane...e neka ce...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.