Izveštaj: Pogoršani rezultati platnog bilansa Srbije, povećano zaduživanje

Srbija je od početka godine imala značajno pogoršane rezultate platnog bilansa, jer su povećani robni, spoljnotrgovinski i tekući deficit.
Izveštaj: Pogoršani rezultati platnog bilansa Srbije, povećano zaduživanje
Foto: Pixabay
To je pokazala analiza biltena Kvartalni monitor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.
Smanjeni su i priliv kapitala i devizne rezerve, a povećano je zaduživanje, navedeno je u analizi.
Oko 70 odsto povećanja robnog deficita je ostvareno na tržištu energenata, jer se uvoze veće količine po visokim cenama.
 
Okolnosti u kojima će poslovati privreda u drugoj polovini godine su vrlo neizvesne, a sada se očekuje rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od oko tri odsto.
 
U analizi se navodi da se u ovoj godini očekuje deficit tekućeg bilansa od oko sedam odsto BDP-a, dok će inflacija biti nešto veća i dugotrajnija nego što je ranije procenjivano. Podseća se i da je međugodišnja inflacija u maju dostigla 10,4 odsto, a inflacija od početka godine iznosi 5,6 odsto.
 
Na rast inflacije najviše utiče rast cena hrane i energenata, ali je rast cena proširen na skoro sve proizvode.
 
"Administrativnom kontrolom cena ublažena je inflacija, ali posledica toga je rast gubitaka preduzeća, nestašica nekih proizvoda, povećanje javnog duga i rast cena u budućnosti", naveli su stručnjaci Kvartalnog monitora.
 
Iako za sada inflacija povoljno utiče na fiskalni rezultat jer više povećava prihode nego rashode, upozorili su da "postoji rizik od pokretanja spirale između inflacije, plata i penzija".
 
Prema analizi, u prvom kvartalu je ostvaren i visok fiskalni deficit, a procenjuje se da će deficit i rast javnog duga u ovoj godini biti znatno veći od plana.
 
Fiskalni deficit u prvom kvartalu je iznosio 4,4 odsto BDP-a, kao posledica predizbornih trošenja. Javni dug je u prva četiri meseca povećan za više od 800 miliona evra, ali njegovo učešće u BDP-u opada.
 
Navedeno je i da bi deficit u ovoj godini mogao da iznosi oko četiri odsto BDP-a, a možda i više ako se vanredno povećaju penzije, plate i preuzme deo dugova javnih preduzeća.
 
Iako su devizne rezerve Srbije od početka godine smanjene za više od 2,5 milijardi evra, analiza Kvartalnog monitora pokazuje da u uslovima rastuće inflacije politika fiksnog kursa ipak donosi više koristi nego štete.
  • Hm

    23.06.2022 12:49
    Znaci
    Euro ide gore?
  • igor_t

    22.06.2022 09:36
    Hajde hajde, pa nije tako strasno. Kao da strucnjaci sa fakulteta nesto znaju.

    Bice neko vandredno obracanje prvorodjenog, pa ce vam on reci kako je nikad bolje, dok otvara 2km auto puta i lagano planira rodjendasku proslavu na nacionalnom stadionu.
    A posle lagano pakuje kofere u bratsku nam ljubav i drzavu.
  • Steva

    22.06.2022 08:38
    Steva
    Ako nas ubrzo neprime u EU ima tako da puknemo,nejce nas bog,otac vise sastaviti!!! Ili se ova,prezaduzivanja rade,namerno?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.