Rusija i Ukrajina potpisale sporazum o deblokadi izvoza žitarica

Rusija i Ukrajina, zajedno sa Turskom i UN, potpisale su danas u Istanbulu sporazum o ponovnom pokretanju izvoza žitarica iz ukrajinskih luka na Crnom moru.
Rusija i Ukrajina potpisale sporazum o deblokadi izvoza žitarica
Foto: Pixabay
Sporazumom će biti omogućeno da iz Ukrajine bude izvezeno oko 20 miliona tona žitarica.
 
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekli su da će sporazum pomoći da se ublaži svetska prehrambena kriza, prenosi Rojters.
Ruski i ukrajinski ministar odvojeno su potpisali sporazum i izbegli da sednu za istim stolom i da se rukuju.
 
Kako navodi BBC, potpisivanje sporazuma znači da je Rusija pristala na primirje kako bi se omogućio izvoz žitarica.
Turska će pregledati brodove kako bi osigurala da ne prevoze oružje.
 
Gutereš je pozvao Rusiju i Ukrajinu da u potpunosti primene sporazum.
 
"Danas postoji svetionik na Crnom moru. Svetionik nade i mogućnosti i olakšanja u svetu kome je to potrebno više nego ikad", rekao je Gutereš tokom ceremonije potpisivanja.
 
Erdogan je rekao da će sporazum, koji je potpisala i Turska, pomoći da se spreči glad i ublaži inflacija zbog hrane na globalnom nivou.
 
UN: Primena sporazuma za nekoliko nedelja
 
Ujedinjene nacije očekuju da će sporazum biti u potpunosti operativan za nekoliko nedelja, navela su dva visoka zvaničnika UN.
 
Kako su dodali neimenovani zvaničnici, očekuje se da će nivo isporuka dostići obim od pre rata od pet miliona tona mesečno, prenosi Rojters.
 
Zvaničnici UN su naveli da su strane u sporazumu dogovorile generalni redosled poteza, kao i načine za što bržu realizaciju dogovorenog.
 
Jedan od zvaničnika naveo je da će od sutra početi uspostavljanje zajedničkog koordinacionog centra i dodao da ostaje da se razrade manji detalji pre nego što inicijativa bude u potpunosti realizovana.
  • još jedan dokaz

    22.07.2022 17:44
    Dogovoreni rat

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.