Stručnjak za energetiku: Cilj transformacije EPS-a u akcionarsko društvo nije privatizacija

Cilj transformacije Elektroprivrede Srbije (EPS) u akcionarsko društvo nije privatizacija, rekao je danas stručnjak za energetiku u konsultantskoj kući Dilojt Željko Marković.
 Stručnjak za energetiku: Cilj transformacije EPS-a u akcionarsko društvo nije privatizacija
Foto: Pixabay

On je naveo da cilj transformacije EPS iz javnog u akcionarsko preduzeće nije u ovom trenutku privatizacija, već da možda jednog dana akcije budu na berzi ako to bude bude potrebno i da u nekim segmentima olakša poslovanje.

On je za Betu rekao da je ta transformacija bila planirana 2013-2014, kada je bio direktor u EPS-u, i podrazumeva da EPS kao akionarsko društvo u ovom trenutku bude zatvoreno društvo sa jedinim vlasnikom - državom i da se njegove akcije ne listiraju na berzi.
"Pokrenuta transformacija u EPS-u znači da će to javno preduzeće i dalje ostati zatvoreno akcionarsko društvo sa jedinim vlasnikom akcija, državom, a da ako jednog dana zatreba deo akcija može da se ponudi na prodaju preko berze", rekao je Marković.
 
EPS, prema informacijama koje su danas objavljene u medijima, planira da formira stručni tim za promenu pravne forme tog javnog preduzeća.
 
Marković je rekao da je špekulacija oko prodaje dela preduzeća bilo i kada je Elektromreža Srbije (EMS), pre šest-sedam godina transformisana, takođe u akcionarsko društvo, pa nije privatizovana, već je kupila deo crnogorskog operatera.
 
"Praksa u Evropi je pokazala da je najbolja forma javnog preduzeća za proizvodnju struje da ostane u državnom vlasništvu zbog energetske bezbednosti", rekao je Marković.
 
Istakao je da EPS ni u ovoj kriznoj situaciji nije prinuđen da proda deo akacija i da ocenjuje da će se izvući iz teške situacije i bez toga. Na pitanje da li ima viška zaposlenih u EPS-u, Marković je rekao da treba uraditi analizu i da možda nema velikog broja prekobrojnih radnika, ukoliko su neravnomerno raspoređeni.
 
Dodao je da nakon što se utvrdi stanje treba ponuditi prekvalifikaciju onima za koje se utvrdi da su višak. Marković je rekao da nije ni za zamrzavanje plata iako je Fiskalni savet više puta isticao da su prosečne plate u EPS-u više nego u sličnim firmama u zemljma centralne i istočne Evrope.
 
Plate, kako je rekao, treba da zavise od angažovanja i kvaliteta rada radnika, kao i od cene te radne snage sa mogućnošću da se ostavi prostor da se radnici stimulišu, ali i destimulišu smanjenjem zarada.

Teme

EPS
  • Nenad

    05.08.2022 23:03
    Nije nego
    Kako to prodace akcije ako zatreba, pitanje je samo kome i kako, nesto kao nis samo sto ce sad amerikanci biti u igri...
  • pera nevera

    29.07.2022 10:01
    Odbijte džeparoši od naših novčanika i imovine.
  • Marko

    28.07.2022 11:12
    Rodonacelnik
    @xc
    Tito je tvorac ovog pljackaskog sistema u kojem caruje politickobirokratska mafija.Nisu skrenuli sa njegovog puta kako ih je ucio.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.