Guvernerka od koje je duži mandat imao samo Đorđe Vajfert: Smanjenje inflacije tek krajem godine

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković izjavila je da centralna banka ostaje pri oceni da će se inflacija u narednom periodu smanjivati, ali nije realno da to bude pre poslednjeg kvartala ove godine.
Guvernerka od koje je duži mandat imao samo Đorđe Vajfert: Smanjenje inflacije tek krajem godine
Foto: Pixabay (ilustracija)
"Najavljeno poskupljenje struje je u skladu s našim projekcijama i uključeno je u njih", rekla je Tabaković za današnju Politiku.
Ona je dodala da su se ostvarila oba ključna inflatorna rizika na koja je NBS ukazivala poslednjih meseci – poljoprivredna sezona i trajanje sukoba u Ukrajini.
"Suša će se svakako negativno odraziti na cene hrane na domaćem tržištu, dok je dodatna eskalacija sukoba u Ukrajini već imala za posledicu dodatni rast već izuzetno visokih cena energenata", rekla je Tabaković.
 
Tabaković, koja je pre tačno 10 godina izabrana za guvernerku, ocenila je da se "ne može naći duži period od osnivanja NBS u kojem je Srbija imala stabilnost kursa, cena i manje problema u bankarskom sektoru".
 
"Jedini guverner u istoriji naše centralne banke sa dužim mandatom je Đorđe Vajfert, jedan od osnivača NBS, koji je na mestu guvernera proveo 26 godina. Međutim, jedino merilo rada guvernera su rezultati, odnosno dužina perioda stabilnosti koju u saradnji sa ostalim državnim ogranima uspe da obezbedi", rekla je Tabaković.
  • Aga

    08.08.2022 15:20
    Saša
    Ako treba da se skupi koja kinta da kreneš na put ... samo nemoj više pisati besmislice apatridu
  • Svetlana

    07.08.2022 23:48
    Nušić
    Još jedna Nušićeva predstava
    Time što se guvernerka J. Tabaković poredi sa Djordjem Vafertom dovoljno govori o njoj samoj ,inflaciji i "eliti" Srbije.
  • Aleks

    07.08.2022 18:08
    Naravno, pre poslednjeg kvartala će toliko na nabiflaju inflaciju da će morati da bude nešto manja...Dakle ova vest ustvari glasi: očekujte najveću infaciju u poslednjih 35 godina, koja će se malo smanjiti pred kraj godine, a za 2023. ćemo da vidimo, za sad nemamo pojma. A za mene ne brinite, za šminku i frizuru će uvek da se nađe...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija