Srbija prošle godine izvezla 30.000 tona sladoleda, najviše u Bugarsku

Iz Srbije je prošle godine izvezeno 30 hiljada tona sladoleda u vrednosti od 63,5 miliona evra, najviše u zemlje regiona, pokazuju podaci Privredne komore Srbije (PKS).
Srbija prošle godine izvezla 30.000 tona sladoleda, najviše u Bugarsku
Foto: Pixabay
Iz PKS za Blic navode da se sladoled najviše izvozi na tržište Bugarske.
"Sladoled izvozimo na tržišta u regionu, a najviše u Bugarsku, više od 7,4 tona, i samo malo manje u Grčku manje od 5,4 tone. Ujedinjeno Kralјevstvo je treća zemlja u kojoj po količini najviše izvozimo proizvedenog sladoleda, i podaci pokazuju da ovoj zemlji izvozimo 2,4 tone, dok samo malo manje izvozimo u Bosnu i Hercegovinu - 2,2 tone", naveli su u PKS.
Kako je precizirano, u Rumuniju je izvezeno više od ve tone sladoleda, u Polјsku 1,9 tona, dok je nešto manje izvezeno u Crnu Goru, oko 1,6 tona, kao i u Nemačku, više od 1,5 tona.
 
Najmanje sladoleda izvezeno je u Severnu Makedoniju, manje od 1,3 tona, i u Hrvatsku - više od 1,2 tone.
 
Proizvodnja sladoleda u Srbiji u 2021. godini iznosila je više od 42 tone, dok je godinu dana ranije proizvedeno 33,8 tona.
 
Za razliku od izvoza sladoleda iz Srbije, uvoz u zemlju je bio znatno manji, ali podaci PKS pokazuju da je uvoz sladoleda od 2016. do 2020. godine ipak u stalnom porastu.
Prema podacima PKS, prošle godine u Srbiju je uvezeno oko 7.9 tona sladoleda, u vrednosti od 20.8 miliona evra.
 
U Srbije je najviše sladoleda uvezeno iz Nemačke - preko 2.1 tone i Hrvatske manje od 1.5 tone, preneo je sajt Blic.
  • Imre

    11.08.2022 11:41
    Lepo,samo nedostaje podatak cije su to firme,gde odlazi cisti dohodak od rada masih radnika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Srpska ekonomija raste uprkos izazovima

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke da srpska ekonomija raste, uprkos izazovima.

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.