Plate statistički sve veće, a novčanici sve tanji: Inflacija jede zaradu

Prosečna zarada je u periodu od januara do juna 2022. godine porasla nominalno 13,5 odsto, odnosno 3,5 odsto realno, objavio je Republički zavod za statistiku.
Plate statistički sve veće, a novčanici sve tanji: Inflacija jede zaradu
Foto: 021.rs
Prosečna plata u junu bila je 74.302 dinara, dok je medijalna zarada iznosila 56.397 dinara, što znači da je polovina zaposlenih ostvarivala zaradu do ovog iznosa, prenosi Nova ekonomija
Medijalna zarada bila je skoro 200 dinara manja nego u maju.
 
U odnosu na maj ove godine, i realna vrednost junske prosečne zarade manja je za 1,4 odsto.
Visoka stopa inflacije uticala je da realni rast plata bude dosta niži u odnosu na nominalni rast.
 
Naime, prosečna plata u prvom polugođu 2022. godine bila je nominalno 13,5 odsto veća u odnosu na isti period prethodne godine, a realno samo 3,5 odsto veća.
 
Nominalni rast označava koliko su plate novčano porasle, dok realni rast označava koliko one manje ili više vrede u određenom periodu. Realni rast je odnos rasta plata i rasta cena, tj. inflacije.
 
Podsetimo, inflacija u junu je bila 11,9 odsto, da bi u julu nastavila da raste i dostigla je 12,8 odsto. Oko 70 odsto poskupljenja odnosi se na rast cena hrane i žitarica. 
 
Vrhunac inflacije očekuje se u septembru, kada bi ona trebalo da dostigne oko 14 odsto.
  • Boris. R

    30.08.2022 07:39
    Boris. R
    Vucic se definitivno,pokazao da nije sposoban voditi,ekonomsku politiku,drzave! Ovaj drugi mandat mu nije trebao,zaista! Uveo je drzavu i narod u enormne,dugove sto se vec pokazuje! Imamo mi jos pametnih i skolovanih,ljudi koji bi izvukli ovu nesretnu Srbiju iz blata! Moramo svi ustati i oterati ove dripce sa vlasti pod hitno!!! Trece ostaje samo jos veca beda i propast!!!
  • vladaNS

    30.08.2022 07:29
    ?
    Bilo bi jako zabavno da neko iz čuvene akademija sns stručnjaka, ili neko od njihovih inteligentnih mentora objasni koji su to ekonomski postulati koji bar približno objašnjavaju fenomen ekonomske ekspanzije i praznih novčanika?
    Pozdrav iz Vojvodine
  • Sasa

    29.08.2022 23:26
    Pogledajte crnu hroniku samo sad za leto sta se izdesavalo, sve jasno..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.