Rusija na tri dana obustavila isporuku gasa Evropi

Rusija je zaustavila isporuku gasa za Evropu preko gasovoda Severni tok 1.
Rusija na tri dana obustavila isporuku gasa Evropi
Foto: Pixabay
Time se intenzivira ekonomska bitka između Moskve i Brisela i povećavaju izgledi za recesiju i racionalizaciju energije u nekim od najbogatijih evropskih zemalja, prenosi Rojters.
Evropa je obaveštena da će Gasprom isključiti gasovod Severni tok 1 do Nemačke od 31. avgusta do 3. septembra.
"Jedina ispravna pumpna jedinica Trent 60 biće zaustavljena na tri dana radi održavanja", navodi se u saopštenju ruske naftne kompanije.
 
Niz rutinskih procedura, u skladu sa aktuelnim ugovorom o održavanju, obavljaće stručnjaci kompanije zajedno sa kolegama iz "Simensa", precizirali su u Gaspromu.
 
Podaci sa sajta operotera Severnog toka 1 pokazuju da je protok bio na nuli u periodu od 4 do 5 časova rano jutros, navodi britanska agencija.
 
Evropske vlade strahuju da bi Moskva mogla da produži ovaj prekid, kako bi na taj način uzvratila na zapadne sankcije koje su joj nametnute nakon napada na Ukrajinu.
 
One optužuju ruskog predsednika Vladimira Putina da koristi zalihe energenata kao "ratno oružje", dok Moskva negira ovakve tvrdnje.
 
Ruski prekid i smanjenje snabdevanja izazvali su porast cena gasa i primorali evropske vlade da se bore za alternativne isporuke uoči zime.
 
Dalja ograničenja u snabdevanju gasom Evrope bi pojačala energetsku krizu koja je već dovela do porasta veleprodajnih cena gasa za preko 400 odsto od prošlog avgusta, što doprinosi povećanju troškova života za potrošače i preduzeća i primorava vlade da troše milijarde na ublažavanje ovih opterećenja, navodi Rojters.
  • Ns

    01.09.2022 00:28
    @vidodrag
    Tačno, a Amerika trlja ruke, dolar jači od evra, diriguju evropom kako hoće, zaradjuju na oružju... pobili pola sveta zbog "širenja demokratije", sad samo još Kini da "objasne" čiji je Tajvan... ali mislim da su se tu malo više zaj...zaigrali.
  • Zebra

    31.08.2022 12:17
    @Gojko
    Ako je “naj veći” onda si sigurni u pravu!
  • Student

    31.08.2022 12:07
    Rusija koristi gas za ucenu, a EU i USA koriste novac za ucenu.
    Svako koristi ono sto ima.
    Najgore od svega je sto mislim da Rusiji dolar i euro sve manje trebaju,
    tako da nece ni hteti da prodaju svoje resurse toliko koliko su prodavali ranije. Sto je najgore, smanjenjem kolicine koju prodaju, cene toliko rastu,
    da oni sto vise smanje, vise zarade.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.