Britanska funta na najnižem nivou prema dolaru od 1985. godine

Britanska funta pala je danas na najniži nivo u odnosu na dolar od 1985. zbog straha od recesije i inflacije.
Britanska funta na najnižem nivou prema dolaru od 1985. godine
Foto: Pixabay
Dolar se doživljava kao "valuta utočište", javlja Frans pres.
Kao znak težine zadatka koji čeka novu premijerku Liz Tras da oživi britansku privredu, funta je danas oko 14 časova (16.00 po srednjeevropskom vremenu) izgubila 0,96 odsto na 1,1409 prema dolaru, što je najniži nivo u poslednjih 37 godina.
Tras je juče u izjavi pred Dauning stritom obećala da će ponovo izgraditi privredu i "prebroditi oluju koja se nadvila nad zemljom", što je veoma izazovan posao, prenosi agencija AP. 
 
Ona je nasledila ekonomiju u teškoćama, na ivici potencijalno duge recesije sa rekordnom inflacijom koja će se prema prognozama pogoršati narednih meseci i milione ljudi koji traže pomoć vlade da bi izašli na kraj sa astronomskim računima za energiju.

Teme

funta
  • Banderaš

    07.09.2022 18:56
    GBP
    Pre tacno 10 godina se 1 Evro plaćao 1,86 CHF danas 1 Evro kosta 0,98CHF.
    Takođe pre 10 godina se 1 GBP placala 2,5 CHF,a danas za 1 GBP treba platiti 1,13 CHF.
    Tada pre 10 godina je Svajcarska imala 8 miliona stanovnika,a Srbija isto.
    Danas Svajcarska ima 8,6 miliona stanovnika,BDP je 85000/stanovniku,a srbija imo oko7 miliona stanovništva od kojeg je 40% starije od 60 godina,a zaradau znate sami kada otvorite frizider.
    Iz tog poređenja moze se nauciti sta treba jedna mala drzava da radi i cime treba da se bavi,da je znanje najbitnije i da je gledanje svojih poslova i nemesanje u veliku politiku od velike koristi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija