Sve manje bankarskih šaltera, za 10 godina broj ekspozitura smanjen za skoro polovinu

Još jedna banka je pre nekoliko dana zatvorila šaltere svoje najveće ekspoziture u centru Beograda za uobičajene transakcije građana, takozvane uplate i isplate.
Sve manje bankarskih šaltera, za 10 godina broj ekspozitura smanjen za skoro polovinu
Foto: Pixabay
Kako pišu Novosti, sada su im tamo na raspolaganju savetnici za kompleksnije finansijske usluge, kredite i osiguranja, a za ostale jednostavne poslove, moraće da se pobrinu sami, ili potraže neku drugu filijalu.
Trend digitalizacije, kada se klijenti usmeravaju da sve što mogu obavljaju sami sa svojih telefona, tableta i računara, traje već godinama, a poslednjih meseci naročito je upadljiv. Kako građani komentarišu, to zapravo znači da će uz sve veće provizije sami obavljati bankarske poslove. Da nije u pitanju samo utisak, svedoče i podaci Narodne banke Srbije, prema kojima je za deceniju broj ekspozitura samanjen za oko 40 procenata.
U Centralnoj banci napominju da proces digitalizacije nije u značajnoj meri uticao na poslovne politike banaka, kao ni na broj filijala i zaposlenih u bankama. Naročito jer je za deceniju smanjen broj banaka za 10.
 
"Konkretno, poredeći period od 2012. godine, broj filijala se smanjio sa 2.243, u decembru 2012, na 1.627 pet godina kasnije. Prošle godine je bilo 1.552, a sada ih ima 1.401. Uporedo, gledajući broj zaposlenih na nivou bankarskog sektora od 2012, broj radnika se smanjio za 6.312. Pre deset godina bilo je zaposleno 28.394 bankara, a pet godina kasnije - 23.055", kažu u NBS.
 
Prošle godine u julu bilo je za još oko 2.500 radnika manje, a ove godine u ekspoziturama 22 banke, zaposleno je 22.082 ljudi.
 
"Za proteklih 10 godina broj banaka se smanjio za deset. U decembru 2012. godine ih je bilo 32. Za poslednjih pet godina broj banaka je za sedam manji. Od jula prošle godine - za još dve, kada su poslovale 24 finansijske ustanove. Ukrupnjavanje banaka u Srbiji nije dovelo do smanjenja kvaliteta finansijskih usluga banaka", objašnjavaju u NBS.
 
Prema rečima Vladimira Vasića, generalnog sekretara Udruženja banaka Srbije, neće biti ukinut rad sa klijentima. Dodaje da trendove diktiraju upravo potrebe korisnika.
 
"Samo za dve godine, od kraja 2019. do kraja 2021. za milion građana je povećan broj korisnika elektronskih bankarskih aplikacija. Da se smanji broj šaltera uticalo je to što sve više poslova građani obavljaju sami. Time štede i novac i vreme, jer su svakako manje provizije, za plaćanje mobilnim telefonom, nego na šalteru banke. Kod nas, međutim, postoji veliki broj starijih klijenata, penzionera koji za većinu poslova odlaze u ekspoziture i svakako će ovaj miks oba modela trajati još", kaže Vasić.

Teme

banke
  • Goran

    10.09.2022 23:32
    Država je kriva što ne edukuje stanovništvo. Umesto toga oni im tutnu dve hiljade u džep i potrpaju u autobus da kliču velikom vođi.
  • Gavrilo

    10.09.2022 18:17
    Zato
    @Dule
    Зато треба ићи на укидање новца. Како технологија напредује и престаје потреба за радом људи , тако треба постепено укидати новац. Иначе ће бити група енормно богатих и 99% становништва која једва имају шта да једу. Узгред, нико више не помиње крвљу стечено 8часовно радно време. Сада је нормално радити 10+сати дневно и имати два посла. Уместо да имаш добру плату на једном послу, намерно се даје мизерија да би рмбао ко коњ...
  • Stedisa

    10.09.2022 17:17
    AIK pre Koleta
    Duplo vise ekspozitura i debitna + elektronsko besplatno!
    I moglo se pozitivno poslovati, i onda kupio Kole pozatvarao ekspoziture, uveo odrzavanje....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.