Odlazak u prodavnicu sve skuplji: Cena krompira udvostručena, poskupelo i meso

Svaki odlazak u prodavnicu sve je skuplji, a to potvrđuje i zvanična statistika.
Odlazak u prodavnicu sve skuplji: Cena krompira udvostručena, poskupelo i meso
Foto: 021.rs
Prema poslednjim podacima za avgust potrošačke cene su odnosu na isti mesec prošle godine veće za 13,2 odsto. Hrana, koja u potrošnji učestvuje sa više od 30 odsto budžeta poskupela je za petinu. Mesečna inflacija u odnosu na jul je bila 1,2 odsto, dok su od početka godine cene u proseku povećane za 9,8 odsto, piše Euronews Srbija.
 
 
Gorivo je ubedljivo najviše poskupelo i to osam odsto za mesec dana i čak 43 odsto u odnosu na avgust prošle godine. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, među stavkama za koje sada treba izdvojiti značajno više novca nego prošle godine je i stambena renta, koja je veća za 21,3 odsto.
 
Kako piše Euronews, više nego u julu, bilo je potrebno izdvojiti i za majstore. Cene popravke aparata za domaćinstvo su na mesečnom niovu uvećane oko jedan odsto, a na godišnjem nivopu od pet do 13 odsto. Komunalne usluge su poskupele za oko 2,9 odsto.
 
 
Hrana je ukupno skuplja za oko 20,9 odsto, a rekorder po skoku cena su kafa koja je u avgustu poskupela jedan odsto, ali je sad skuplja čak 25,7 procenata u odnosu na prošlu godinu.
 
Među namirnicama koje su najviše ispraznile novčanike potrošača su i hleb, meso, riba, mleko, sir i jaja, koje su u proseku poskupele oko 23 odsto.
 
Visoke cene hrane predstavljaju najjači udar na novčanike, ali potrošači su proteklog meseca osetili i poskupljenje predmeta za ličnu higijenu i negu za koje je sada potrebno izdvojiti 3,1 odsto novca više nego u julu, dok su frizerske usluge za mesec dana poskupele 1,1 odsto. Šišanje, feniranje i manikir skuplji su, međutim,15,6 odsto u odnosu na avgust prošle godine.
 
Račun na pijaci u avgustu je podigla cena voća, koje je tokom prošlog meseca poskupelo za čak 9,7 odsto. Među rekorderima po rastu cena su i namirnice iz kategorije hleb i žitarice koji su skuplje za oko 3,3 odsto.
 
Agroekonomista Milan Prostran kaže za Euronews Srbija da se može očekivati dalji rast cena poljoprivrednih proizvoda ne samo u septembru, za kada je prognoziran pik inflacije, već i kasnije, jer nema ni naznaka da padaju inputi koji utiču na njihov rast. On napominje da energija i hrana produkuju najveću inflaciju i ukazuje da u budžetu tročlane porodice hrana utiče sa 35 do 40 odsto, dok je u zemljama Evropske unije to 12 do 20 odsto.
 
"Zato mi imamo duplo veći problem sa visokim cenama namirnica. Ima raznih faktora koji utiču na tržište, ali u punoj sezoni nikada nisu bile ovako visoke cene paradajza, paprike, kupusa i karfiola. Jesen će mnoge odvratiti od zimnice i kupovaće verovatno samo ono najvažnjie. Teška je ova godina, a osim visokih troškova proizvodnje i suša je uticala da rod bude lošiji", smatra agroekonomista.
 
U proteklih godinu dana otkupne cene poljoprivrednih proizvoda povećanje su za oko 45 odsto.  Najveći rast je zabeležen kod krompira čija otkupna cena za godinu dana je udvostručena. Žito je skuplje 68 odsto, a kukuruz 26 odsto. 
 
Kod ribe je zabeležen rast cena od oko 79,8 odsto, dok je svinjsko meso skuplje za 63,1, a a govedina 39,8 odsto. Jaja su skuplja 52,5 odsto, a mleko oko 42 procenata.

Opširnije na Euronews Srbija.

  • Петар

    14.09.2022 09:08
    Телетабис
    Обраћања сваки дан на сва звона, а о поскупљењима само строго пов.
  • Zebra

    13.09.2022 09:05
    Kad zemlja koja ima oranice da prehrani celu Evropu, 80% da Arapskim zemljama, onda dodjemo u ovu situaciju. Bio bi srećan ako bi iko mogao da navede jednu dobru stvar koja je ucinjena za ovaj narod za vreme SNS vlasti.
  • /

    13.09.2022 09:05
    /
    @bokanero
    prvo nije bilo evra po menjacnicama.

    krompiru je skocila cena jos pretprosle godine ali dok ne krene kampanja niko se ne javlja

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.