Mićović: Embargo na rusku naftu neće uticati na snabdevanje, ali hoće na cene

Osmi paket sankcija Rusiji neće uticati na sigurnost snabdevanja naftom, ali hoće na cene, izjavio je za RTS generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.

Objasnio je da će se značajno promeniti finansijski pokazatelji jer je ruska nafta 30 odsto jeftinija od druge nafte istog kvaliteta.

Mićović je naglasio da je utoliko važnije očuvati strukturu srpskog tržišta derivata, jer su zalihe poslednjih meseci podignute.
 
"One, međutim, zavise od kretanja cena, a padale su kada cena u maloprodaji ne prati troškove transporta i prerade", upozorio je.
Objasnio je da je sirova nafta poskupela za 15 dolara po barelu, dok su dizelske kotacije i do 280 dolara veće.
 
"Derivati su, dakle, 'munjevito odreagovali', to je promena od 25 do 30 dinara po litru, ali niko ne očekuje toliko povećanje cene, niti naša Uredba i pravilnik predviđaju toliku korekciju", rekao je Mićović.
 
Naglasio je da se, ipak, mora reagovati na takve promene, jer će u suprotnom padati zalihe, što niko ne želi u ovom trenutku.
 
Mićović je, kada je reč o zabrani uvoza sirove nafte iz Rusije, ocenio da "ima još dosta vremena" do početka decembra, kada će se na nivou Evropske unije ponovo razgovarati o eventualnom izuzeću Srbije iz tog paketa sankcija, i podsetio da naftni derivati u Srbiju, osim iz proizvodnje NIS-a, dolaze i iz rafinerija u Rumuniji i Bugarskoj.
 
"Embargo na rusku naftu donosi problem svim rafinerijama u Evropi – sve će morati da prerađuju naftu nešto drugačijeg kvaliteta i sa udaljenijih destinacija, što će samo po sebi biti nešto skuplje, troškovi sigurno neće biti isti", rekao je Mićović.

Teme

nafta
  • Zebra

    08.10.2022 00:00
    U Srbiji sve utiče na cene goriva, ali uvek tako da poskupi.
  • Mile

    07.10.2022 17:44
    Minimum 1000 dinara za litar
    Sto muciti ljude da menjaju cene svakog petka, odmah 1000 dinara za litar, pa da se zna ko vozi, a ko ide peske.
  • Mile

    07.10.2022 17:17
    Ma sta rece
    Nikada vam dosta para, samo su izgovori drugi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.