Uzelac: Ako euribor poraste za jedan odsto, rata kredita koja je bila 250 skače na 280 evra

Ako euribor skoči za jedan odsto, sa dva na tri, onda bi rata kredita koja je bila 250 evra skočila na 280 evra, odnosno rata skače za 30 evra, rekao je Dušan Uzelac sa portala Kamatica.
Uzelac: Ako euribor poraste za jedan odsto, rata kredita koja je bila 250 skače na 280 evra
Foto: Pixabay
Rast kamatnih stopa u Evropi i kod nas ne prestaje da brine građane, naročito ako trenutno otplaćuju kredite koji su vezani za evro, a imaju i varijabilnu kamatnu stopu. Osnivač sajta Kamatica Dušan Uzelac objašnjava za RTS da je euribor cena novca i da je teško da se razume jer se njegova cena iskazuje u kamatama.
 
"Zamislite banke koje jedna drugoj na tržištu pozajmljuju novac i na kraju dana stopa po kojoj su one pozajmljivale novac standardizuje se i normalizuje, napravi se matematički model te stope i to je euribor", objasnio je Uzelac.
Prema njegovim rečima, onoliko koliko je novac tražen među tim bankama, toliko će euribor biti veći.
 
"Kada uzmete da je euribor evropska cena novca, kada dobijete ponudu od banke koja je vezana za taj euribor, to znači da će i vaša kamata zavisiti u budućnosti od kretanja te cene novca. Što znači da kada on bude rastao i vama će rasti rata, a kada bude padao i vama će da pada rata", napomenuo je Uzelac.
 
Dodao je da ako bi neko rekao kakav je ishod ratnih dejstava ili korona krize, onda bi on mogao eventualno da predvidi euribor.
 
"Nije euribor tu da nekoga kazni, to je suviše veliki mehanizam da bi propao, jer se na njega oslanjaju i sve banke i sve države u Evropi. Kada vi dugujete banci 200.000, to je vaš problem, a kada dugujete banci 200 miliona onda je to problem banke. Neće bankarski sektor da dozvoli da dođe do masovnog otkazivanja kredita", rekao je Uzelac.
 
Naveo je primer da ako euribor skoči za jedan odsto, sa dva na tri, onda bi rata kredita koja je bila 250 evra skočila na 280 evra.
 
"Kredit od 100.000 evra je krupan kredit i velika je rata pogotovo na 30 godina, tako da je moguće da poraste rata ovog kredita i za 100 evra. Što je veća rata, veći je i porast rate. Bitno je znati da niko ne može da predvidi 30 godina unapred i na kraju se gleda uvek prosečna vrednost euribora. Oni koji su uzeli kredit pre pet-šest godina, imali su toliko vremena mirnog euribora, koji je čak bio i negativan. Neki kritikuju banke što nisu rekle i upozorile građane sa rizikom skoka euribora pa ih je on dočekao nespremne, jer je bilo jasno da će on da skoči", rekao je Uzelac.
 
Napomenuo je da je oko dva odsto mirnodopska vrednost euribora, a u kriznim vremenima, kao što je sada, on može da skoči do tri, četiri, pet - "išao je i do pet, ali se kratko zadržao jer su reakcijom finansijskih instrumenata centralnih banaka oborili euribor pa je on bio negativan".
 
Očekuje da će rate kredita do Nove godine rasti jer se ništa neće razrešiti do tada, a smatra da će na proleće moći da se projektuje malo duže.
 
Uzelac navodi da bi kredit trebalo da reši jedan problem i da ne napravi drugi, pa ako je građane strah, da ne uzimaju kredite.
 
"Osnovni momenat uzimanja kredita je vaša sigurnost da možete da ga otplatite. Ako imate kapacitet da otplaćujete ratu od 300 evra, nemojte da se zadužujete više od 150, ostavite prostor da se desi nešto nepredviđeno. Banke su na neki način i zaštitni faktor, verovali ili ne, banka neće dozvoliti da se prezadužite", rekao je Uzelac i savetovao građane da pitaju u banci za najgori scenario.
  • Bojan

    18.10.2022 07:15
    A ako padne...
    Ako padne za 1-2%, koliko u tom slucaju, u Srbiji, raste rata kredita?!
  • Marko

    17.10.2022 13:02
    @Marcco
    E onda će svi koji su nepromišljeno uzeli kredit da se bune i da traže od države rešenje....
  • Marcco

    17.10.2022 10:35
    neizbežno
    A ako poraste za 7% kao što hoće...?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.