Amerikancima preti novo povećanje kamata

Američke federalne rezerve najverovatnije će u sredu ponovo podići kamatne stope za tri četvrtine poena, četvrti put zaredom, prenosi CNN i ne isključuje da novo povećanje usledi i u decembru.
Amerikancima preti novo povećanje kamata
Foto: Pixabay
Veliko pitanje za brojne investitore i američke potrošaće je da li će Federalne rezerve time gurnuti ekonomiju u recesiju.

Postoje nade da se to neće dogoditi, ali ovo je "neobeležena teritorija" za centralnu banku, jer bivši direktori Feda Anem Grinspen, Ben Bernanke i sadašnja ministarka finansija Dženet Jelen nikada nisu morali da podižu toliko često kamatne stope za ovako velike iznose.

Kako navodi CNN, nejasno je šta će ovakvo zatezanje doneti ekonomiji, jer tržište nekretnina već pokazuje znake naprezanja.
 
Prinosi na obveznice su skočili zbog aktivnosti Federalnih rezervi, ali su kamate na hipoteke, koje imaju tendenciju da se kreću sa desetogodišnjim referentnim okvirom Trezora, naglo skočile ove godine.
 
Među demokratama u Kapitolu sve su glasnija upozorenja članovima Federalnih rezervi, na čelu sa Džeromom Pauelom da uspore sa podizanjem kamatnih stopa, jer strahuju od recesije. 
  • Zoran

    31.10.2022 18:31
    Što iz deset puta
    Podignite odjednom kamatu na 5 posto koliki je plan, što mrcvarite narod, seckate
  • Ilija

    31.10.2022 09:52
    Ukopaće sve
    Ukopaće sve redom. Počinje u Americi pa se preliva rast kamata na EU pa na našeg ekonomskog tigra...
  • Udbaška Džamahirija

    31.10.2022 09:22
    Amerika i Engleska biće zemlja proleterska!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.