NBS podigla referentnu kamatnu stopu na 4,5 odsto - poskupljuju dinarski krediti

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da poveća referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena, na nivo od 4,5 odsto.
NBS podigla referentnu kamatnu stopu na 4,5 odsto - poskupljuju dinarski krediti
Foto: Pixabay
U istoj meri povećana je i stopa na depozitne olakšice – na 3,5 odsto, kao i stopa na kreditne olakšice – na 5,5 procenata.
NBS je od početka godine već sedam puta podizala vrednost referentne kamate, tako što je u aprilu, maju i junu povećavala kamatnu stopu za po 0,50 odsto, dok se Izvršni odbor u julu i avgustu odlučio na povećanje od po 0,25 procenata, a potom u septembru i oktobru za po 0,50 odsto. 
NBS je inače prvi put posle nekoliko godina, 7. aprila povećala kamatnu stopu sa 1 na 1,5 odsto. 
 
"Nastavljeni troškovni pritisci i rast inflacije, pre svega usled rasta uvoznih cena, uticali su na odluku Izvršnog odbora Narodne banke Srbije da dalje poveća referentnu kamatnu stopu i time pooštri domaće monetarne uslove. Donošenjem ovakve odluke, NBS utiče na ograničavanje sekundarnih efekata rasta cena putem inflacionih očekivanja i time doprinosi da se inflacija u Srbiji nađe na opadajućoj putanji i vrati u granice dozvoljenog odstupanja od cilja do kraja perioda projekcije", saopštili su iz NBS.
 
Oni podsećaju da današnje povećanje referentne kamatne stope predstavlja njeno osmo uzastopno povećanje, zaključno s kojim je od aprila ove godine povećana za ukupno 350 baznih poena. 
 
"Prilikom donošenja odluke o povećanju referentne kamatne stope, Izvršni odbor je istakao da su globalni inflatorni pritisci jači i postojaniji od prethodno očekivanih. Inflacija se u zoni evra, našem najvažnijem trgovinskom partneru, nalazi na najvišem nivou od njenog osnivanja i njen povratak u granice cilja ne očekuje se pre kraja 2024. godine", saopštili su iz NBS
 
Visoka inflacija je u velikoj meri posledica znatno viših cena energenata i hrane, ali u pojedinim zemljama inflatorno deluju i domaća tražnja i faktori s tržišta rada. U takvim uslovima, mnoge centralne banke su proteklih meseci zaoštravale svoje monetarne politike dinamičnije nego što se prethodno očekivalo, korigujući pritom naviše svoje projekcije inflacije, kao i očekivanja koji je najviši nivo inflacije i kada će on biti dostignut.
 
Iz NBS napominju da se nastavak pooštravanja monetarne politike vodećih centralnih banaka očekuje i u narednom periodu.
 
Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 8. decembra.
  • V5

    10.11.2022 18:36
    NapreDNO propadanje
    Ni tigrovi nisu više ono što su bili.
  • Aleksandrove oči

    10.11.2022 15:55
    - Ja sam se malo uplašila. Aleksandar je ostavio mene i Milicu da stojimo, prišao je i rekao tom momku: "Koga si zamahnuo da udariš, zar ne vidiš da je to devojka?". Naravno, situacija se smirila - pričala je guvernerka a Žika nije mogao da sakrije ni osmeh ni nevericu.
    - On se izvinio, Alekdsandar je odbranio devojku, međutim, ja sam mu tada rekla, jer ja puno volim literaturu: Slušaj Aleksandre, ti si za mene pravi vitez. To tvoje pinašanje bez računanja da li ću posle imati posledica, kako će to neko da shvati, on nije promenio to svoje viteštvo - nastavila je Jorgovanka Tabaković i dodala da to predsednik nikako ne sme da skriva.
  • Laki

    10.11.2022 15:28
    Ej bre !
    A kad će plate da poskupe ?!?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.