Hrvatska uvodi porez na ekstraprofit

Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je danas uvođenje poreza na ekstraprofit u toj zemlji.
Hrvatska uvodi porez na ekstraprofit
Foto: Pixabay
"Na javnu raspravu šaljemo Zakon o dodatnom porezu na dobit. To znaži da oni koji imaju više pomognu onima koji imaju manje. Smatramo da bi ovakva vrsta poreza bila solidarni doprinos", rekao je Plenković na sednici vlade, dodajući da se "ne radi o kažnjavanju onih koji su uspešni".
Ministar finansija Marko Primorac je izložio detalje predloženog zakona, navodeći da je taj porez pre svega namenjen redistribuciji profita poreskih obveznika koji će ostvariti znatno veće nivoe dobiti u odnosu na četvorogodišnji prosek, prenosi portal dnevno.hr.
On je podsetio da u hrvatskom sistemu oporezivanja dobiti već postoje dve stope i dva praga, a s novim porezom se u ovoj kriznoj situaciji uvodi defacto još jedan prag i još jedna stopa.
 
"Oni čiji je prihod veći od 300 miliona kuna (39,7 miliona evra) plaćaće porez na ekstraprofit. Oni će imati stopu od 18 odsto poreza na dobit, te dodatni porez koji će zavisiti od nivoa profita u 2022. koji bude za 20 odsto iznad proseka u poslednje četiri godine", kazao je Primorac.
 
Prema njegovim rečima, kad se sve sabere, ako je nekome dobit u 2022, na primer, porasla 50 odsto u odnosu na četvorogodišnji prosek, njegova efektivna stopa poreza na dobit bi bila 24 oDsto, a onome čija je dobit porasla 100 odsto u odnosu na poslednje četiri godine, efektivna poreska stopa će biti oko 30 odsto.
 
"U ovoj kriznoj situaciji, kada svi treba da podnesu deo tereta krize, smatramo da je predlog ovakvog poreza utemeljen na načelima jednakosti i pravednosti", rekao je Primorac, dodajuću da se novi porez odnosi na sve pravne subjekte, a ne samo na energetski sektor i da bi obuhvatio oko 200 najvećih privrednika.
 
Ukupan poreski prihod bi, precizirao je, bio dve milijarde kuna (oko 265 miliona evra).
 
On je naglasio da će se sredstva od poreza na esktraprofit "koristiti isključivo za pomoć najugroženijima, a ne za punjenje državnog budžeta".
 
Primorac je takođe rekao da je ovo jednokratan porez za 2022. godinu.

Teme

porez
  • grubo receno

    18.11.2022 10:33
    Isto to imas i kod nas.
    Kupis stan prosle godine za 50000 eura, prodas ove za 100000 eura i placas porez na tih 50k nekih 15%, znaci 7500 eura. Stice resenje nema frke. Samo da znate, e sad ako hocete da izbegnete placanje, nemojte preprodavati jedno 10 godina.
  • NV

    18.11.2022 09:07
    To i kod nas treba uvesti.I treba oprezovsti sve koji imaju visak stambenog prostora i rentiraju ga na crno,a ukinuti porez na stambeni prostora u kome vlasnik zivi!!!Jer imati krov nad glavom nesme biti luksuz,pogotovo za penzionere i porodice sa decom!!!
  • Bane

    17.11.2022 16:50
    Pravedno
    Odlicna ideja. Pitam se zasto se isto ne primeni i kod nas....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.