Frilenserima stižu na naplatu dugovanja iz 2017. godine

Poreski obveznici za koje Poreska uprava donosi rešenje po osnovu prihoda ostvarenog u 2017. godini, dobiće ovih dana rešenje o utvrđenim obavezama.
Frilenserima stižu na naplatu dugovanja iz 2017. godine
Foto: Pixabay
Reč je o obveznicima koji su u 2017. godini ostvarili prihode po osnovu ugovorene naknade od autorskih i srodnih prava i ugovorene naknade za izvršeni rad, na koje se porez plaća samooporezivanjem.
Prvi iznos utvrđene obaveze dospeva na naplatu 17. februara 2023. godine. Obaveze su utvrđene na osnovu podataka poslovnih banaka o ostvarenim prihodima fizičkih lica.
Rešenja će poreskim obveznicima biti dostavljena poštom.
 
Obaveze utvrđene rešenjem Poreske uprave plaćaju se u 120 jednakih mesečnih iznosa, s tim da prvi iznos dospeva za plaćanje 15. u mesecu koji sledi mesecu koji je naredni u odnosu na mesec u kome je doneto rešenje poreskog organa.
 
Za sve dodatne informacije, poreski obveznici mogu se obratiti telefonom Kontakt centru Poreske uprave, na brojeve telefona: 0700 700 007 ili 011 331 01 11. Takođe, informaciju mogu dobiti i neposrednim putem na šalterima "Vaš poreznik" u 37 organizacionih jedinica u Srbiji.
 
Podsetimo, od 1. januara 2023. godine na snagu stupaju izmene Zakona o porezu na dohodak građana u delu koji se odnosi na prihode frilensera.
 
Regulativom je naznačeno da se prihodom od rada kao frilenser smatra sav prihod od inostranih fizičkih i pravnih lica, kao i od domaćih fizičkih lica za usluge/rad na autorskom delu ili usluge/rad sličan autorskom delu, odnosno iz oblasti digitalnih usluga (rad online za inostranog nalogodavca gde se isporučuje usluga, a ne fizički proizvod).
 
Frilenseri će porez i doprinose plaćati kvartalno, prema jednom od dva ponuđena modela.
  • Mzla

    22.12.2022 23:09
    Ovo ste dobili samo za 2017
    Kad krenete da plaćate,dobićete rešenja i za ostale godine.
    Tako da Dragane čeka te još četiri rešenja.
    Platićeš ih?
    Od čega?
  • Resenje

    21.12.2022 18:43
    Resenje
    Frilenseri, cisto da vas obavestim da se u Turskoj ne placa uopste porez za to, mozete se preseliti tamo. U Austriji se ne placa do 916 evra mesecne zarade, na Kosovu isto, u Makedoniji 10% bez obaveze placanja poreza i doprinosa itd. Da ne duzim, resenja ima, samo ga treba potraziti. Kukace ova drzava za vama i novcem koji ste unosili, idite i ne dajte im ni dinara
  • Ljubiša

    21.12.2022 16:15
    Nije retroaktivno, nije duplo oporezivanje jer, kako neki kažu, ljudi posle opet plate pdv kad troše te pare, ali jeste nepravedno iz dva razloga: 1.)država treba da bude ažurna i opominje u roku od nekoliko meseci one koji nisu podneli prijavu. Sačekati 5 godina znači uvaliti čoveka u dug koga on možda nije svestan (država treba poći od dobre namere). Dužnost države bi trebalo biti da blagovremeno potražuje. 2.)ovo jednostavno nije po redu da se sada uradi: prvo da se ispita poreklo imovine za sve, pa onda porez na frilensere. Ovako oni koji "na ruke" obrću pare od stvarnog kriminala ispadaju povlašćeni u odnosu na one koji se bave legalnim delatnostima, ali ne plate porez.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.