Stižu "digitalni" evri: Dokle je stigao projekat Evropske centralne banke

Digitalni evro projekat je "digitalizacije" evropske zajedničke valute.
Stižu "digitalni" evri: Dokle je stigao projekat Evropske centralne banke
Foto: Pixabay
Takav novac bio bi elektronsko sredstvo plaćanja, kojim bi mogli da se služe svi u evrozoni, a bio bi siguran i jednostavan za upotrebu kao gotovina danas, dok za njegovu upotrebu ne bi bilo nužno koristiti bankovni račun, već samo mobilnu aplikaciju.
Evropska centralna banka (ESB) pokrenula je u oktobru prošle godine taj projekat i radnu grupu, s ciljem istraživanja mogućnosti plasiranja sopstvene digitalne valute. Radna grupa je već napravila određene korake, a u najnovijem izveštaju o napretku je istakla četiri ključna područja na kojima se trenutno radi.
Prva faza podrazumeva dizajn ove valute i načina funkcionisanja monetarnog sistema. Za to je, kažu, ključna saradnja privatnog i javnog sektora, bitno je odrediti koje su tačno uloge ESB-a kao izdavača i ostalih posrednika na tržištu, kao i ko će i kako distribuirati digitalni evro do krajnjih korisnika. Radi se na određivanju uloga pokretača transakcija, autentifikacije, provere funkcionisanja, i ostalih aktivnosti pri plaćanjima, kao i finalnog namirenja među svim uključenim stranama.
 
Drugi bitan deo sistema je model namirenja, odnosno sistem koji će proveriti da onaj koji plaća ima dovoljno novca, da se može prebaciti primaocu, kao i da se istovremeno on skine s jednog i nađe na drugom računu. Za to bi bile zadužene centralne banke iz evrozone i njihovi saradnici. Sistem mora biti napravljen tako da niko od institucija ne može da vidi stanje na računima građana, niti da može da analizira njihova plaćanja.
 
Treće, prebacivanje iz gotovine u digitalni evro mora biti jednostavno, kao i prebacivanje novca iz centralnobankarskog u javni i obrnuto. Sve to bi trebalo da radi bez prekida, neprekidno 24 sata dnevno, 365 dana u godini, i bez problema, kao da je reč o prenosu gotovine "iz ruke u ruku".
 
Na kraju, potrebno je stvoriti zajednička pravila, uz koja bi plaćanja digitalnim evrom funkcionisala u celom evropodručju, bez obzira na granice. Rad na knjizi takvih pravila počeće u januaru sledeće godine.
  • PetarPP

    27.12.2022 18:38
    CBDC (Central Bank Digital Currency) odnosno digitalna valuta centralnih banaka je sistem potpune kontrole.
    U prevodu biće moguće da ako prekršite neko od pravila novodruštva sistem će biti u mogučnosti da vam ukine pristup prevozu, radnjama sa određenom vrstom robe, pa čak i hrani ako tako odluče. Drugi načini plaćanja neće postojati.
  • Tamir

    27.12.2022 07:51
    Vara se ko misli da je ovo dobro. Tako je Slobodan Milošević pokrao deviznu štednju građana, u Kanadi zamrzli račune kamiondžija koji protestvuju, a pre neki dan u Rusiji su pare građana na silu konvertovane u zajam za Rusiju. Eto šta se radi kada novac nije u rukama nego samo elektronski zapis. Narod bude opljačkan.
  • Vule

    26.12.2022 16:55
    Nece to da izadje na dobro.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.