Hrvatska kuna odlazi u istoriju: 500 miliona novčanica i 5.200 tona kovanica biće uništeno

Hrvatska kuna, nakon što se više od 28 godina koristila kao službeni novac, na Novu godinu će biti zamenjena evrom.
Hrvatska kuna odlazi u istoriju: 500 miliona novčanica i 5.200 tona kovanica biće uništeno
Foto: Pixabay
Više od 500 miliona komada papirnog novca i oko 5.200 tona kovanog biće poslato u mašine za sečenje i topljenje.
Kune kao papirni i metalni novac i lipe kao kovani novac u apoenima manjim od jedne kune uvedene su u Hrvatskoj 30. maja 1994.
Kada evro bude uveden, u opticaju će biti ista količina novca kao kada je bila u opticaju kuna. Na primer, broj novčanica od 100 kuna zameniće proporcionalni broj novčanica od 10 i 20 evra.
 
Papirne novčanice evra imaju jedinstvene motive, dok kovanice imaju nacionalne motive na poleđini.
 
Hrvatski apoeni od jednog, dva i pet centi imaju natpis na glagoljici, na 10, 20 i 50 centi je lik Nikole Tesle, a na dva evra mapa Hrvatske.
 
Slika Nikole Tesle predložena je u javnoj raspravi i za nju je bilo 11.000 građana, nadglasavši tako predlog da na novcu bude dubrovački motiv.
 
Kuna ipak neće sasvim otići u istoriju. Kako se navodi, lik tog malog ali vrlo agresivnog predatora, čija su se krzna nekada koristila za plaćanje danka, ostaće otisnut na kovanici od jednog evra.

Teme

kuna
  • Welcome to Croatia!

    29.12.2022 14:04
    EU, NATO, Eurozona i Sengen. To je Hrvatska od 1.1.2023' godine. Zemlja relativno bogatog stanovnistva, zemlja svjetski poznata turisticka destinacija, zemlja arhitektonskih dragulja, zemlja nobelovaca, svjetski poznatih znanstvenika, antike, renesanse, baroka pa i modernizma, zemlja vrhunskih sportasa, zemlja iseljenika koji su uspjesni u citavom Novom svijetu, zemlja kojoj mnogi zavide a neki su i maliciozno ljubomorni.
  • @E

    28.12.2022 15:52
    E, a nama se gazda ne menja: mafija
  • ljilja

    27.12.2022 15:17
    Valjda recikliraju , nisu divljaci kao neki pa im je djubre na svakom koraku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.