"Novogodišnji poklon" zaduženima: Rate kredita ponovo uvećane

Bankarski klijenti koji su se zadužili u evrima sa varijabilnom kamatnom stopom, dobili su novi obračun mesečnih rata.
"Novogodišnji poklon" zaduženima: Rate kredita ponovo uvećane
Foto: Pixabay (ilustracija)

Zahvaljujući euriboru, rate kredita ponovo su uvećane, a neki sada moraju da izdvajaju i po 130 evra evra mesečno više u odnosu na prethodne mesece, piše nova.rs.

Nakon što je vrednost euribora sedam godina bila negativna, ova kamatna stopa, po kojoj evropske banke međusobno pozajmljuju novac, počela je vrtoglavo da raste.
 
Tako su 31. decembar u kalendarima zaokružili svi oni građani koji su se zadužili u evrima.
Dragana P, koja je u martu podigla stambeni kredit u evrima, sada je jedna od onih dužnika koji prolaze kroz finansijski pakao, jer joj je rata sada značajno veća nego pre samo nekoliko meseci. Naime, ona je podigla kredit od 100.000 evra, sa varijabilnom kamatnom stopom i rokom otplate od 15 godina. Njena prva mesečna rata iznosila je 660 evra.
 
Kako je njen kredit vezan za tromesečni euribor, njoj je rata već jednom skočila na 745 evra, a sada, sve do narednog obračuna, banci mora da plaća 791 evro mesečno.
 
U odnosu na mart 2022, ona plaća skoro 20 procenata skuplju ratu – odnosno 131 evro više.
 
Trenutna vrednost tromesečnog euribora iznosi 2.132 odsto, a šestomesečnog 2.693 %.
 
Inače, euribor direktno utiče na sve kredite u evrima, a u posebnom su problemu oni građani koji su kredit podigli kako bi rešili stambeno pitanje. Upravo stambeni krediti u Srbiji najčešće su indeksirani u evrima, a ekonomisti ovu vrstu pozajmice često nazivaju "doživotnom", s obzirom na to da se oni otplaćuju po nekoliko decenija. Iznosi kredita su veliki, a samim tim ni rate nisu, već u startu, male, te je svaka promena na više pravi udarac na džep dužnika, piše nova.rs.
 
Svaki put kada skoči euribor, skaču i rate dužnika. Obračun rata se vrši na svaka tri, odnosno šest meseci. Kada će obračun biti izvršen, a rata promenjena, zavisi isključivo od ugovora koji klijent sklopi sa bankom.
 
Poslednji dan 2022. godine bio je dan D za obe vrste dužnika, s obzirom na to da su se rate menjale za sve dužnike koji su podigli kredit u evrima sa varijabilnom kamatnom stopom.
 
Ovaj "novogodišnji poklon" najviše pogađa one građane koji su se skoro zadužili, dok će nešto bolje da prođu oni koji su već otplatili više od polovine duga.
  • NBS

    04.01.2023 13:48
    Manja ref. kamatna stopa
    Može NBS da uspori povećanje referentne kamatne stope, umesto 0,50 recimo na 0,25 mesečno, i time olakša građanima kod otplate u dinarima. Sprečiće uzimanje novih kredita jer će retko ko da se upušta u uzimanje istih sa kamatom koja se povećava svaki mesec a pomoći će građanima koji su već uzeli kredite. ( A oni nam omogućili da produžimo rok otplate pa umesto 10 godina, otplaćivaću 15 godina kredit , to mi ne treba jer ću debelo platiti tu mogućnost, plaćaću 5 godina više i vratiti banci daleko više...neka hvala).
  • X

    02.01.2023 10:49
    Ja ne shvatam komentare pojedinaca. Rast Euribora je vezan za ECB, a ne za nas i to se zove inflacija. Drugo, kad potpisuješ ugovor postojale su dve opcije: fiksna rata sa većom kamatom i promenljiva sa nižom ali uz “ali”. Jasno da svi gledaju da uštede i da idu sa načelom neće mene. Davno je postavljeno pravilo: ono šta si potpisao je ono što si prihvatio. A to što ne znaš ili nećeš da čitaš sam si kriv
  • Miki

    02.01.2023 10:35
    Potop
    Sledi nam Flistajler.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija