Profesorka Popović: Inflacija nije 15, već preko 20 odsto

Prošlu 2022. godinu obeležile su ekonomske nedaće koje su pogodile čitav svet, pa i Srbiju.
Profesorka Popović: Inflacija nije 15, već preko 20 odsto
Foto: 021.rs
Zbog rata u Ukrajini došlo je do naglog skoka cena hrane, ali i energenata što je poput domino efekta izazvalo rast inflacije u svim evropskim zemljama, a potom i rast kamatnih stopa. Odavno nije bilo ovako skupog zaduživanja što bi moglo dodatno da uspori privredni rast.
Profesorka ekonomskog fakulteta Danica Popović u intervjuu za Euronews Srbija kaže da poslednji podatak Zavoda za statistiku koji kaže da međugodišnja inflacija iznosi 15 odsto, zapravo nije realan pokazatelj jer su, kako navodi, neke cene u našoj zemlji zamrznute.
"Inflacija nije 15 odsto i to mi dobro znamo jer su oni zamrzli neke cene. Da cene budu onolike kolike jesu, onda bismo mogli da vidimo da je to preko 20 odsto ili čak i više. Ovde je pitanje ko snosi taj trošak kada se cena zamrzne? Neki prodavac. Mi smo kao potrošači od toga malo oslobođeni, tako da ne treba baš ni da se žalimo. Međutim, kao zemlja da kažemo da je inflacija 15 odsto, to je stvarno...", kaže Popović.
 
Međutim, na konstataciju da su u pitanju zvanični podaci i da iz Narodne banke Srbije ovim povodom navode da veruju da su uspeli da smire inflaciju koja se proteklih meseci kreće upravo oko tih 15 odsto, Popović kaže da nju zapravo treba sagledavati kroz troškove na papiru, ali one realne, kao i globalno.
 
"Jedan veliki uzročnik inflacije je uvozna inflacija, to što se dešava u svetu - cena nafte je užasno rasla neko vreme. Osim toga i hrana u svim zemljama je skakala. Vi imate i inflaciju na osnovu gledanja realnih troškova koji su stigli. Zaista treba očekivati da se sve to smiri. Koliko će u svemu tome uspeti Narodna banka, malo zavisi od nje", dodaje Popović.
 
Komentarišući zamrzavanje cena, Popović kaže da je u pitanju dobro rešenje, ali ne za sve. Na taj način, smatra ona, štite se oni kojima takav vid pomoći nije potreban.
 
"Nisam pobornik ograničavanja cena zbog inflacije. Vi na taj način sve žive štitite. Šta je nama cilj kada krene inflacija? Da zaštitimo najranjivije: invalide, penzionere i sve one koji žive od najnižih primanja. Njima ne sme da se desi inflacija, nikakva. Vlada je ograničavanjem cena finasirala druge. Sve je to rasipanje. Sve da se skupi, vi biste napravili socijalni program. Što da štitimo od inflacije one koji nisu u posebnim socijalnim kategorijama? Kada ne bismo štitili, dobili bismo taj privredni rast. Da se zna ko šta može. Nikavih zamrzavanja nije bilo u drugim i većim zemljama", dodaje Popović.
 
Ona navodi da borba protiv inflacije referentnom kamatnom stopom jeste jedini civilizovani način kako bi se ona smanjila. 
 
"Drugi način je onaj koji je radila guvenerka. Zapravo, kada osiguranje želi da poveća svoju premiju, ono pošalje pismo da se smanji - da ti neko odozgo javi da ne treba da ti padne na pamet da diraš cene", objašnjava ona.
 
Popović navodi da je pored inflacije bitan i privredni rast zemlje, ali dodaje da je njena procena da i kada bi se inflacija smirila, on ne bi postojao.
 
Opširnije čitajte na sajtu Euronews Srbija.
  • Peter

    11.01.2023 20:22
    A koliko je Srbija nastampala?
    Koliko je Srbija nastampala novaca da deli svima za izbore? To je pitanje
  • Nemanja

    11.01.2023 11:40
    “Zbog rata u Ukrajini” a sta cemo sa prvom stranom medalje gde su Ameri nastampali dolara kao nikad do sad a sve valute vezane za dolar?
  • Greska

    11.01.2023 08:48
    Greska
    Inflacija je 50%!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija