Broj građevinskih dozvola mesecima manji u odnosu na prošlu godinu

Broj izdatih građevinskih dozvola već četiri meseca zaredom manji je u odnosu na isti period prethodne godine, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).
Broj građevinskih dozvola mesecima manji u odnosu na prošlu godinu
Foto: 021.rs
U novembru 2022. godine izdate su 2.782 građevinske dozvole, što predstavlja smanjenje od 16,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine.
Najveći pad u broju izdatih građevinskih dozvola, kada se uporedi sa istim mesecom prethodne godine, zabeležen je u oktobru 2022. godine - 22,2 odsto.
Od ukupnog broja dozvola izdatih u novembru, na zgrade se odnosi 84,3 odsto dozvola, a na ostale građevine 15,7 odsto. Ako se posmatraju samo zgrade, 83,2 odsto dozvola izdato je za stambene, a 16,8 odsto za nestambene objekte, dok se kod ostalih građevina najveći deo odnosi na cevovode, komunikacione i električne vodove (74,5 odsto).
 
Prema dozvolama izdatim u novembru 2022. u Republici Srbiji, prijavljena je izgradnja 3.318 stanova, čija je prosečna površina 71,7 metara kvadratnih. Od ukupnog broja stanova u novim stambenim zgradama 10,5 odsto stanova biće građeno u zgradama s jednim stanom, s prosečnom površinom od 141,4 kvadrata, dok će 88,5 odsto stanova biti izgrađeno u zgradama sa tri i više stanova, a njihova prosečna površina biće znatno manja i iznosiće 62,8 kvadratnih metara.
 
Posmatrano prema oblastima, najveća građevinska aktivnost očekuje se u Beogradskoj oblasti - 34,8 odsto od predviđene vrednosti novogradnje, zatim slede Južnobačka oblast (10,2 odsto), Sremska oblast (6,8 odsto) i Raška oblast (6,2 odsto), dok se učešća ostalih oblasti kreću u rasponu od 0,1 odsto do 4,9 odsto.
  • Deda Joca

    19.01.2023 07:52
    Normalno
    Pa što da investitori traže građevinske dozvole i plaćaju silne naknade, kad 'ladno mogu da sazidaju objekat bez dozvole, a posle ga legalizuju za siću? Pa zar nije beogradski tužilac naredio da se ukinu specijalizovana odeljenja za bespravnu gradnju? A inspekcija je nešto najpitomije što postoji, pa investitorima jede iz ruke...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.