Plate u Vladi Srbije: Vučević prijavio nešto više od 1.000 evra, prihodi mnogih ministara misterija

Nova Vlada Srbije donela je i nove plate ministara, a promene su u nekim slučajevima drastične.
Plate u Vladi Srbije: Vučević prijavio nešto više od 1.000 evra, prihodi mnogih ministara misterija
Foto: 021.rs

Najveći prihod u Vladi Srbije ima predsednica Vlade Ana Brnabić, piše Danas. Mesečno zarađuje nešto više od 145.000 dinara.

Osim plate, Ana Brnabić nema drugih primanja koja je prijavila Agenciji.

Najmanji prihod ima ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić, budući da je odlučila da za svoj angažman u Vladi Srbije ne uzima platu, pokazuju podaci Agencije za sprečavanje korupcije.
 
Posle predsednice Vlade po primanjima sledi ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sa 139.608 dinara, zatim Miloš Vučević kao ministar odbrane sa 124.650 dinara, a njih dvojica nisu prijavili nikakve dodatne prihode.
 
Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, dobija 121.089 dinara, a Rade Basta, ministar privrede, mesečno zarađuje istu sumu. Doduše, njegova primanja iz JKP "Beogradske elektrane" nisu jasna jer je Basta podneo ostavku na funkciju koja mu je donosila mesečno 145.000 dinara, ali Skupština grada Beograda nije još uvek prihvatila njegovu ostavku.
 
Slična je situacija i sa ministrom sporta Zoranom Gajićem, koji prima 121.089 dinara, ali od države od 2006. godine prima nacionalno priznanje u iznosu od 223.800 dinara. 
 
Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine, prima 125.993 dinara plus dodatnih 60.000 dinara iz Fonda za razvoj Republike Srbije. Za Jelenu Tanasković, ministarku poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ne postoje javno dostupni podaci o visini mesečnih primanja. Međutim, postoje podaci iz 2020. godine gde je ona, kao državna sekretarka, dobijala 103.867 dinara, sa dodatnim prihodima iz 2021. godine od "Dunav osiguranja", koja su iznosila 70.000 dinara i iz iste godine 36.000 dinara iz Ministarstva za evropske integracije.
 
Ona nije jedina za koju ne postoje podaci o visini mesečnih primanja na novim funkcijama. Aleksandar Martinović, ministar državne uprave i lokalne samouprave prima 30.000 dinara kao poslanik, kao odbornik Skupštine opštine Ruma dobija 25.000 dinara i sa Visoke medicinske škole strukovnih studija u Ćupriji mesečno zarađuje 60.000 dinara. Ovo su podaci iz 2016. i 2018. godine, a od tada na sajtu Agencije nije prijavljivano ništa. 
 
Dodatno, Aleksandar Martinović od 2012. godine za jednu funkciju na Pravnom fakultetu u Novom Sadu dobija tri plate u ukupnoj vrednosti od 149.000 dinara.
 
Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog takođe nema na sajtu visinu mesečnih primanja za ovu funkciju. Ima podatak iz 2021. godine gde, kao direktor Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, mesečno dobija 90.000 dinara i podatak iz 2020. da kao odbornik u Subotici prima 20.000 dinara.
 
Za Bratislava Gašića, ministra unutrašnjih poslova, nema podataka o plati na ovoj funkciji, dok je poznato da je Aleksandar Vulin na istoj funkciji zarađivao 225.000 dinara mesečno.
 
Za ministarku zdravlja Danicu Grujičić ne postoje podaci o novim primanjima od 2018. godine do sada, kao ni za ministarku nauke Jelenu Begović od 2019. godine do sada. 
 
Ostatak teksta čitajte u Danasu.
  • dipl.ing.arh.

    24.01.2023 10:56
    Vučević nije prijavio sve
    Kako je opšte poznato da je novosadska vlast od 2012.godine, kada je Vučević izabran za gradonačelnika, posle Beograda najkorumpiranija vlast u Srbiji, onda je jasno koliko je jedan gradonačelnik mogao da zaradi, a plata mu služi za toalet papir, kao i većini funkciionera sns. Pisalo se i govorilo o tome koji su kriminalci sve u Novom Sadu, čime se bave, da su se vidjali i imali usku saradnju sa Vučevićem, da je su dva načelnika PU u Novom Sadu smenjena za vreme Vučevića, da su urbanistički planovi menjani po potrebi i ličnom interesu partije i njenih investitora, da je grad imao posrednika bocaru koji je Vučevićev čovek, da se znalo kome se plaća i kako to funkcioniše, pa nemojte mi reći da je Vučević svih 10 godina dok je bio na čelu Novog Sada živeo od plate. U te gluposti više ni deca ne veruju. Kriminal i dalje vala u Novom Sadu, najviše u proceduri izdavanja gradjevinskih dozvola, u donošenju planova, izmeni planova, znači od Zavoda za urbanizam, Gradske uprave za urbanizam i gradske vlasti, odnosno gradonačelnika grada Novog Sada. Nije džaba Vučević povučen za Beograd, jer su sve malverzacije u Novom Sadu postale javne pa ga je trebalo skloniti iz priče, ali niko se ne može skloniti ako tužilaštvo bude radilo svoj posao.
  • @Dudule

    22.01.2023 09:39
    A jel može ovako: komentatorima sa 021 koji su se pokazali kao vrhunski stručnjaci u apsolutno svemu, od epidemiologije i arhitekture do ekonomije i selektora za svetsko prvenstvo, lepo dati vlast i da za taj minimalac rade dok ne oporave državu. Šta kažete? Da za minimalac radite dok svako pljuje po vama šta god uradili pa da vidimo koliko ćete tako uraditi.
  • Dudule

    21.01.2023 21:07
    Raskos
    Dati im minimalac dok ne oporave drzavu _hoce fotelje a i obecali su boljitak.Kad dodje do boliitka povecati im plate dotle MINALAC

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Srpska ekonomija raste uprkos izazovima

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke da srpska ekonomija raste, uprkos izazovima.

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.