Vukosavić: Uzrok dešavanja u EPS-u je smanjen uticaj struke, a više politike

Predsednik Odbora SANU za energetiku Slobodan Vukosavić je danas ocenio da je uzrok za dešavanja u EPS-u smanjen uticaj struke, a povećan politike.
Vukosavić: Uzrok dešavanja u EPS-u je smanjen uticaj struke, a više politike
Foto: Pixabay
Naveo je da je "jako teško" za bilo kog direktora da ispravno vodi preduzeće ukoliko mora da odgovara na telefonske pozive i zahteve koje imaju dnevno-politički karakter i nisu vezani za struku.
Vukosavić, koji je i predsednik Naučnog saveta Elektroprivrede Srbije (EPS) ja tako za Insajder prokomentarisao jučerašnju havariju na kolubarskom kopu.
"Ukoliko uklonite stručnjake iz EPS-a, a dobar deo više nije tu i zamenite ih ljudima koji su došli po nekom drugom kriterijumu, onda nećete imati na vreme ugalj", rekao je Vukosavić.
 
Dodao je da, srećom, postoje dva ugljenokopa, te ocenio da mora blagovremeno planirati, da bi se imao efikasan ugljenokop.
 
"Mi to nismo radili na vreme i ispravno i sada plaćamo cenu", kazao je on.
 
Na pitanje da li je bilo moguće da se aktivno klizište spreči, on je odgovorio da nije. Smatra i da "potezi koje radi trenutno rukovodstvo EPS-a,  daju pozitivne rezultate".
 
"Proizvodnja se stabilisala, mi uvozimo samo kad je struja u okruženju izuzetno jeftina, svi parametri elektroprivrede su bolji i to je znak da je treba prepustiti struci", rekao je on.
  • S56

    27.01.2023 05:12
    Više nego sigirno
    Sve će se srediti kad stigne norveški vlasnik pečenjare.
  • Niko

    26.01.2023 16:25
    Razlog
    Mislim da se kliziste desilo jer za EPS nema povecanja od 12.5%! Kada se skida onda se skida plata, a kad se povecava onda je izuzet od povecanja. Pa i Epsovcima je sve poskupelo, a plata 15 godina ista. Vrednost radnog casa sve manja. Pravda za EPS ili nece biti uglja
  • Pera Ždera

    26.01.2023 08:01
    Nije
    Moglo da se spreči klizište, da bager upadne u blato...moglo je i to lagano, samo nema ko. Nije energetski sistem samo struja, ima tu geologije, građevine, mašinstva...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.