Bugarska odložila ulazak u evrozonu

Bugarska je objavila odlaganje svog cilja - pridruživanja zoni evra za godinu dana i cilj je sada 2025. godina, zbog političke nestabilnosti koja sprečava usvajanje neophodnih reformi.
Bugarska odložila ulazak u evrozonu
Foto: Pixabay

"Novi ciljni datum je 1. januar 2025. godine", rekla je ministarka finansija Rosica Velkova.

Zvanično je prijem u zonu evra te najsiromašnije zemlje EU, koja je članica od 2007. godine, bio zakazan za 2024. godinu, ali je Bugarska već dve godine u političkim previranjima.
Sa izuzetkom kratke stabilnosti od nekoliko meseci 2022. godine sa reformskim kabinetom na čelu s bivšim preduzetnikom školovanim na Harvardu, Kirilom Petkovom, privremene vlade slede jedna za drugom, a glavni poslovi ostaju u neizvesnosti.
 
Novi izboru su zakazani za 2. april, peti od 2021. godine, kako bi se pokušala formirati stabilna koalicija, ali analitičari su pesimistični.
 
"Nije bilo moguće napraviti kompromis u Parlamentu da se glasa o tekstovima o pranju novca, ovlašćenjima centralne banke ili čak bankrotu. Naši evropski partneri smatraju da je Bugarska previše zaostala", požalila se ministarka.
 
Postavljena pod strogi režim štednje od teške ekonomske krize 1996-97, Bugarska se pridružila bankarskom regulatornom okviru evrozone 2020. godine i mehanizmu ERM II, sistemu fiksnog pariteta u kojem država mora ostati najmanje dve godine pre primanja u zonu evra.
 
Prelazak na jedinstvenu valutu mora da se desi po sadašnjem deviznom kursu od 1,95583 leva za jedan evro - istom od stvaranja monetarne zone 1999. godine.
 
Hrvatska je 1. januara postala 20. članica zone evra, sedam godina pošto je to postigla Litvanija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.