APR: Prinudna likvidacija skoro 4.000 privrednih društava u Srbiji

Agencija za privredne registre (APR) pokrenula je postupak prinudne likvidacije 3.956 privrednih društava koja nisu dostavila svoje finansijske izveštaje za 2019. i 2020. godinu.
APR: Prinudna likvidacija skoro 4.000 privrednih društava u Srbiji
Foto: Pixabay

Kako je navedeno, finansijski izveštaji nisu dostavljeni do kraja poslovne 2021. godine, a u skladu sa Zakonom o računovodstvu.

Prethodno je APR objavila obaveštenja privrednim društvima da su se stekli razlozi za prinudnu likvidaciju.

"Na internet stranici Agencije objavljeni su oglasi privrednim društvima o pokretanju prinudne likvidacije u trajanju od 60 dana i promenjen je registarski status, a uz poslovno ime ovih društava dodat je deo – u prinudnoj likvidaciji", navedeno je u saopštenju.
 
Rešenja o pokretanju postupka prinudne likvidacije upućena su poštom u sedišta ovih firmi.
 
Iz APR su najavili da će po isteku zakonskog roka od 60 dana od dana objavljivanja oglasa na internet stranici agencije, nadležni registrator u roku od 30 dana, doneti akte o brisanju.

Na osnovu tih rešenja će ova društva biti izbrisana iz registra, u skladu sa Zakonom o registraciji.

  • xqt

    03.03.2023 07:23
    Jedinstven u svetu
    Još jedan dokaz koliko je snažan tigar.
  • Nikola

    02.03.2023 10:52
    A sta je sa onim privrednim drustvima i bankama koji su po 10 i vise godina u tzv stecaju? Ti se ne brisu iz registra nego vode kao "stecajni postupak", "stecajna masa" itd. Mada zakon o Privrednim Drustvima, Stecajnom postpku i prinudnom brisanju iz Registra kaze sasvim drugacije. Znaci oni pod "drzavnom kapom" mogu da postoje decenijama, a oni mali se brisu u roku 2-3 godine! E Srbijo pod sljivama!
  • Bora

    01.03.2023 21:15
    Bora
    Ako nisi clan sns sekte nemoj nista otvarati jer koliko god para da imas sve ceti pokrasti i jos ces ostati duzan na kraju!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Srpska ekonomija raste uprkos izazovima

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke da srpska ekonomija raste, uprkos izazovima.

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.