Inflacija ne posustaje: Poskupljenja u februaru na rekordnom nivou

Cene proizvoda i usluga lične potrošnje su u februaru povećane u proseku za 1,4 odsto u odnosu na prethodni mesec, a u poređenju sa februarom 2022. godine za 16,1 odsto.
Inflacija ne posustaje: Poskupljenja u februaru na rekordnom nivou
Foto: 021.rs

Potrošačke cene su u poređenju sa decembrom 2022. godine u proseku povećane za 2,8 odsto, objavio je Republički zavod za statistiku.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje, u februaru u odnosu na januar, rast cena je zabeležen u grupama hrana i bezalkoholna pića 2,7 odsto.

Sa druge strane, porasle su cene rekreacija i kulture za 1,5 odsto, zdravlje 1,2 odsto, stanovanje, voda, električna energija, gas i ostala goriva jedan odsto, oprema za stan i tekuće održavanje 0,9 odsto, transport, restorani i hoteli za po 0,8 odsto, alkoholna pića i duvan 0,3 odsto, obrazovanje  0,2 odsto i u grupi komunikacije 0,1 odsto. 
 
Pad cena je u februaru zabeležen u grupi odeća i obuća za 0,6 odsto, u odnosu na prethodni mesec. 
 
Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.
  • Иван Грозни

    14.03.2023 23:47
    Наравно да ће цене расти када се држава задужује како би финансирала текућу потрошњу. Повећања пензија и зарада у јавном сектору такође утичу на инфлацију зато што се не финансирају из реалних извора. Не знам шта каже гувернерка, у фебруару и нема баш много свадби, кромпир се мање троши.
  • Lepi Brka

    14.03.2023 19:30
    Ljudi, ne kupujte ništa što ne morate.
  • Iija

    14.03.2023 09:49
    Propadaju artikli
    Samo obiđite Maxi, Ideu i ostale lance i videćete koliko se malo kupuje. Pucaju već lanci jer je obrt kapitala minimalan, ali moraju da rade poskupljenja jer to su sve globalističke direktive.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Srpska ekonomija raste uprkos izazovima

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke da srpska ekonomija raste, uprkos izazovima.

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.