Srbija u trouglu EU, Rusije i Kine: Globalni faktori sve diktiraju

Na ekonomski i politički položaj Srbije, koja se nalazi na tromeđi velikih interesa Evropske unije Kine i Rusije, u velikoj meri utiču globalni faktori.
Srbija u trouglu EU, Rusije i Kine: Globalni faktori sve diktiraju
Foto: Pixabay

Ti faktori su rat u Ukrajini, ali i velike promene u kooperaciji između Kine i centralnoevropskih zemalja i početak inicijative EU "Global Gateway Project", rečeno je danas na međunarodnoj radionici pod nazivom "Izbor Srbije: EU, Rusija ili Kina".

Radionica je organizovana u Centru za ruske studije pri Fakultetu političkih nauka u sklopu saradnje tog fakulteta, Instituta ekonomskih nauka u Beogradu i Univerziteta u Varšavi.
Aleksandar Matković iz Instituta ekonomskih nauka, rekao je za Tanjug da je Kina danas bukvalno tema broj jedan u Srbiji, jer su se investicije te zemlje na našem tržištu udesetrostručile u poslednjoj deceniji.
 
"Kina je danas najveći trgovinski partner Srbije i kineska radnička klasa se, kao posledica, formira u Srbiji i zbog toga smo odlučili da pričamo na ovu temu", istakao je Matković.
 
Dodao je da "kineski radnici postaju sastavni deo srpskog društva."
 
"Pre 10 godina u Srbiji je bilo 1.659 kineskih radnika, a danas ih je 5.535 i u principu sve više njih dolazi svake godine. To stvara posebnu dinamiku u društvu jer se na taj način testiraju naši zakoni. Kao što vidite, u medijima je bilo to dosta bitno pitanje", rekao je Matković.
 
Dodaje da oni iz nekog drugog ugla pokazuju probleme sa kojima se kineske kompanije koje investiraju u Srbiju suočavaju.
 
"Zato je bitno sa neke naučne strane pričati o tome kako bi se osvetlili neki problemi i poslala poruka i ljudima koji kroje zakone", naveo je Matković.
 
Elena Jovičić, iz Instituta ekonomskih nauka, ocenila je da će u narednom periodu ekonomska situacija zavisiti i od toga da li će Srbija uvesti sankcije Rusiji.
 
"U slučaju da dođe do toga, naravno možemo očekivati da će doći do velikog pada u spoljnotrgovinskoj razmeni sa Rusijom", ocenila je Jovičić i dodala da, s druge strane, ukoliko Srbija ne pronađe stabilne alternativne energente, onda bi ekonomija mogla da se nađe u velikom problemu.
 
Jovičić je istakla da Kina postaje jedan od vodećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije i u 2022. godini je zauzela prvo mesto u ukupnom uvozu Srbije, ukoliko izuzmemo zemlje EU koje su tradicionalno srpski najvažniji ili vodeći spoljnotrgovinski partneri.
 
Ipak, ukazala je na veliki deficit srpske spoljnotrgovinske razmene sa Kinom, jer kako je navela "naši izvozni kapaciteti su skromni" i što i dalje izvozimo samo određene proizvode sa niskom dodatom vrednošću.
 
"Imamo interesantan podatak, jer se često spominje u medijima da je nama izvoz u Kinu porastao, npr. u odnosu na 2018. godinu 17 puta. Jeste to na prvi pogled sjajan podatak, ali kad uzmemo u obzir da je 90 odsto i izvoza bio bakar ili poluproizvodi od bakra, a to su proizvodi sa nižom dodatnom vrednošću, onda možemo da kažemo da postoji problem", navodi Jovičić.
 
Prema njenim rečima, zato bi trebalo posvetiti veću pažnju tom problemu kako bi naše izvozne kompanije postale konkurentnije i kako bi plasirale više svojih proizvoda na tržište Kine i Rusije.
 
Doktorant Varšavskog univerziteta Heću Sun koji je organizovao radionicu, istakao je da je ekonomski položaj u kontekstu poslednjih globalnih tenzija posebno delikatan, jer primenjuje diplomatiju "četiri stuba".
  • Paja

    16.03.2023 21:16
    omg
    Svet bez Kine,Rusije,Indije,Afrike ne moze da funkcionise. Necete se najesti gugla i fejsbuka. Evropa nema nikakvu industriju,vidite i sami da su americka kolonija,amerima spasa nema,dolar je zavrsio svoju karijeru,petrodolar se izbacuje,pokusace sa CBDC-om da se izvuku ali nema od toga nista,svetu je potrebna nafta,struja,gas,hrana,rude itd. a pogodite gde se sve to nalazi...
  • Onako

    16.03.2023 12:15
    drzava = predsednik on nas nudi i rasprodaje prijatelju xi- u i bratu putleru. Narod zavarava sa putom u eu. Da mu eu obeca da nikada necemo postati clanica nas vodja bi odmah sve potpisao. Sa kinom i rusijom moze da suruje i pravi dubiozne pislove i kredite gde mu kapaju miloni jevrica. Uz to ga niko ne zamrava sa pravima radnika, korupcijom,totalitarizmom, pravosudjem...
  • R49

    16.03.2023 05:45
    Mala izmena
    Tom trouglu fali četvrto, najvažnije teme-Amerika. Nije po Euklidovoj geometriji ali je cela istina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.