EPS dobio 5,5 miliona evra od države za rekonstrukciju turbina u TENT-u

Preduzeće Elektroprivreda Srbije (EPS) dobilo je 642,6 miliona dinara, odnosno oko 5,5 miliona evra državnih subvencija za rekonstrukciju turbina na blokovima Termoelektrane "Nikola Tesla A".
EPS dobio 5,5 miliona evra od države za rekonstrukciju turbina u TENT-u
Foto: Pixabay
Nova ekonomija prenosi da u rešenju Komisije za kontrolu državne pomoći piše da je EPS-u subvencije dalo Ministarstvo rudarstva energetike Srbije, a da je rekonstrukcija potrebna kako bi se "omogućila kombinovana proizvodnja električne i toplotne energije".
U tekstu se podseća da je "Vlada u decembru 2022. godine donela Zaključak kojim je usvojen Program o rasporedu i korišćenju sredstava subvencija za EPS za 2022. godinu, a na osnovu ovog Programa dodeljene su i subvecije EPS-u za rekonstrukciju blokova u TENT A".
EPS je od Ministarstva tada dobio 416,5 miliona dinara, a u toku 2023. godine planirana je dodela još 226,1 milion dinara.
 
Stategijom razvoja energetike do 2025. godine sa projekcijom do 2030. godine, Stategijom razvoja energetike Beograda i Generalnim planom Beograda 2021. godine predviđeno je značajno proširenje broja korisnika centralizovanog sistema grejanja.
 
"TENT A" se nalazi na 28 kilometara od Beograda i on bi, nakon izvršenih rekonstrukcija turbina, mogao da obezbedi grejanje velikom broju pogtrošača u glavnom gradu.
 
Kako je naglašeno, u obrazloženju projekta u okviru rešenja Komisije piše da bi kombinovana proizvodnja toplotne energije i struje obezbedila racionalno korišćenje domaćih energenata, povećanja pouzdanosti snabdevanja toplotnom energijom, smanjenje energetske zavisnosti od uvoza, redukciju ukupnih emisija štetnih materija i niže cene toplotne i električne energije.
 
EPS je javnu nabavku "Prilagođavanje postrojenja za potrebe grejanja Beograda", koja podrazumeva rekonstrukciju turbina u TENT-u raspisao još u decembru 2021. godine, ugovor je dodeljen tek nakon godinu dana, a zaključen mesec dana kasnije.
 
"Ugovorena je vrednost od nešto više od milijardu dinara (9,1 milion evra) bez PDV-a. To znači da će dobijene subvencije od Ministarstva EPS-u pokriti 60 odsto troškova na rekonsturkciji", piše Nova ekonomija.
 
Od raspisivanja tendera, do dodele ugovora, EPS je pet puta produžavao rok za dostavljanje ponuda i nekoliko puta menjao konkursnu dokumentaciju, a nakon dugotajnog postupka, ugovor je zaključen sa grupom ponuđača koja je jedina i podnela ponudu.
 
Nosilac posla je poljska kompanija "GE Power", dok je drugi član grupe beogradski ogranak preduzeća "General Electric International". Kao podizvođač angažovano je preduzeće Feromont Inženjering iz Beograda.
 
Izabrani ponuđači treba da isporuče i ugrade opremu za prelazak blokova A3-A6 na toplifikacioni režim rada u okviru sistema daljinskog grejanja Beograda.
 
Kako je pojašnjeno u rešenju Komisije, ukoliko se ne uradi rekonstrukcija, za proizvodnju 600 megavata toplotne snage, odnosno 1,6 megavat sati isporučene toplotne energije potrebno je 188 miliona kubika gasa godišnje. Nakon sprovedenog projekta rekonstrukcije ne bi trebalo uopšte da bude potrošnje gasa, pa je "ušteda u potrošnji uvoznog energenta osnovna direktna korist (prihod) projekta vangradskog toplovoda".
 
U tenderskoj dokumentaciji je navedeno da će kombinovana proizvodnja struje i toplotne energije obezbediti racionalno korišćenje domaćeg goriva (lignita). Sa projektom bi trebalo da se počne 2023. godine, a završetak se očekuje 2026. godine, piše portal Nova ekonomija.
  • neb

    12.04.2023 08:22
    kako je moguće da je propalo najprofitabilnije srpsko preduzeće koje , uzgred, ima monopol na onome što radi???

    zar je moguće da nemaju 5 miliona evra na računu za popravke mašina????

    btw, koliko košta nova , ista takva mašina?


  • pera

    11.04.2023 20:11
    ma ovo je kesa, milijardu i kusur evra su potrosili na uvoz jer su blato lozili
  • Kaja

    11.04.2023 19:38
    Prvo će ga popraviti a zatim prodati za šerpu ribe. SNS bratija and preCednik.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.