Mali: Do kraja maja ćemo izaći sa jasnim planom investicija u EPS-u, stručnjaci iz Norveške ga rade

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas da će do kraja maja izaći sa jasnim planom investicija u Elektroprivredu Srbije (EPS), na čemu rade stručnjaci iz Norveške.
Mali: Do kraja maja ćemo izaći sa jasnim planom investicija u EPS-u, stručnjaci iz Norveške ga rade
Foto: 021.rs
On je za TV Hepi rekao da je cilj da do 2030. godine 45 odsto proizvodnje struje dolazi iz obnovljivih izvora energije, za šta je neophodan "jak EPS".
Poručio je da je kriza pokazala koliko je bila važna gradnja gasovoda Južni tok.
Govoreći o investicijama, istakao je da se uprkos velikoj ekonomskoj krizi nije odustalo ni od jednog kapitalnog projekta i podsetio na otvaranje nove deonice auto-puta Surčin-Novi Beograd u dužini od 8,7 kilometara, da se za par nedelja završava deo Moravskog koridora, te da su u toku i radovi na obilaznici oko Beograda.
 
"Pokrenućemo i dva velika projekta, brzu saobraćajnicu Bački breg–Kikinda koji povezuje dva granična prelaza, što je važan put za Vojvodinu, i počinjemo da radimo obilaznicu oko Kragujevca", najavio je Mali.
 
Podsetio je da je obezbeđeno 600 miliona evra evropskog granta za deonicu pruge do Niša.
 
"Srbija je postala atraktivna, stabilna, zemlja koja je prošle godine privukla 4,4 milijarde evra stranih direktnih investicija, odnosno 3,9 milijaradi i 3,8 milijardi evra u dve godine pre toga", kazao je on.
On je poručio da danas Srbija ima 2,2 miliona zaposlenih građana što je, oko 400.000 radnih mesta više u odnosu na period od pre deset godina. Mali je dodao da to prepoznaju i svetske finansijske institucije i rejting agencije, pa je berzanski indeks (S&P) potvrdio kreditni rejting Srbije, ocenjujući zemlju stabilnu uprkos krizi.
 
On je istakao i da su posledice konflikta u Ukrajini dalekosežne, te da Srbija ne može biti izuzeta od njih, budući da se ekonomski puno oslanja na EU, ali da je dobra politika diverzifikacije koju država vodi.
 
Mali je rekao da se za penzionerske kartice prijavilo oko 540.000 penzionera i da će biti aktivne od 1. oktobra, kao i da se za njih prijavilo više od 200 firmi voljnih da daju popuste za penzionere.
  • jovan

    16.04.2023 07:15
    Nebudite naivni samo odite na web stranicu ebrd banke i upisite tenders i izaberite drzavu Serbia. Sve projekte dobijaju Njemacke firme u 90% dok onih 10 daju podizvodjacima i to nikad lokalnim. Toliko o razvoju Epsa.
  • Realista

    14.04.2023 08:16
    A rade ga, a?
    Radiš i ti nas godinama, pa nema nikakvog rezultata, samo afere i troškovi...
  • V5

    14.04.2023 06:20
    Batrganje
    Najnovija nazadnjačka genijalnost, daju upropašćeni EPS Norvežanima u ruke da bi posle imali na koga da se vade. Norvežani su pametni i neće se dati ako već nije dogovorena podela plena.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija