Inflacija u Srbiji bila na najvišem nivou u proteklih 15 godina, kakve su prognoze?

Inflacija je u Srbiji iznosila je prošle godine skoro 12 odsto, što je najviši nivo u proteklih 15 godina, dok se procenjuje da će 2023. biti nešto veća od osam odsto.
Inflacija u Srbiji bila na najvišem nivou u proteklih 15 godina, kakve su prognoze?
Foto: Pixabay
Procenjuje se da će među zemljama regiona biti niža samo u odnosu na Severnu Makedoniju, saopštila je danas Svetska banka.
Direktor Svetske banke u Srbiji Nikola Pontara je izjavio da Beograd povlači dobre poteze što se tiče ekonomske makro stabilnosti, ali da je neophodno da se ubrzaju domaće investicije, ostvari reforma državnih preduzeća, bolje iskoristi ljudski kapital, poboljšaju regionalne integracije, privuku inovacije u sektor informacionih tehnologija.
Pontara je izneo podatak da je Srbija u periodu od 2010. do 2022. imala prosečan ekonomski rast od skoro tri odsto i da bi, ukoliko bi se takav trend nastavio, mogla dostići prosek Evropske unije za oko pet decenija.
 
Ako bi se rast udvostručio na oko šest odsto, taj period bi se dvostruko skratio, rekao je Pontara.
 
On je, tokom predstavljanja redovnog izveštaja Svetske banke o Zapadnom Balkanu, naveo da je 2022. ekonomski rast zemalja regiona usporen, što se nastavlja i ove godine, mada je ostvaren napredak u smanjenju fiskalnog deficita i održavanju finansijske stabilnosti.
 
U većini zemalja Zapadnog Balkana je prethodne godine registrovana dvocifrena inflacija, ali se njena stopa smanjuje. Inflacija je porez za siromašne i najviše pogađa domaćinstva sa niskim primanjima, jer ona veći deo novca troše na hranu i energiju, konstatovao je Pontara.
 
Prema njegovim rečima, Srbija je ostvarila bolje rezultate što se tiče zaposlenosti, pošto je stepen zaposlenosti 2022. godine dostigao rekordnih 50,3 odsto, dok je nezaposlenost smanjena na 9,4 odsto.
 
Navedeno je da se tržište rada u regionu oporavlja posle pandemije virusa korona, ali da i dalje oko 900.000 ljudi traži posao, što je visok nivo u odnosu na razvijene evropske ekonomije.
 
U Srbiji je prošle godine otvoreno skoro 65.000 novih radnih mesta.
  • Pažljivi čitalac

    27.04.2023 09:27
    @prognoze?
    "I kakve su prognoze? U članku je napisano sve šta se dešavalo 2022. godine, ali nigde se ne spominju prognoze"

    "mogla dostići prosek Evropske unije za oko pet decenija."

    A 021 je portal sa posetiocima iz prosvećenijeg dela Srbije.
    Zato smo tu i gde smo- a bićemo još gori.
  • Analitičar

    27.04.2023 09:24
    "ali da je neophodno da se ubrzaju domaće investicije, ostvari reforma državnih preduzeća, bolje iskoristi ljudski kapital, poboljšaju regionalne integracije, privuku inovacije u sektor informacionih tehnologija."

    "domaće investicije" = još dodikara i ilegalnih zgrada naprednjačkih investitora po nekom budućem GUP-u.

    "reforma državnih preduzeća" = jedan od 5 miliona v.d.-ova je prebačen da vodi resor obrazovanja u Obrenovcu i na njegovo mesto će biti doveden Norvežanin.

    "bolje iskoristi ljudski kapital" = eksportovati domaće skupe neradnike a uvesti nepalce, vijetnamce, kurde i sl.

    "poboljšaju regionalne integracije" = ukini proizvodnju mleka i uvezi mleko u prahu; daj sve Kosovu i neka se ujedine sa Albanijom a ti kukaj i kmeči na sav glas da se Vlasi ne dosete.

    "privuku inovacije u sektor informacionih tehnologija" = daj još nečijeg brata da napravi IT firmu.
  • Realista

    27.04.2023 07:54
    @prognoze?:
    ...pa lepo ti rek'o čo'ek da ćeš za 50 godina pristojnije živeti - sve piše, samo treba čitati... :D

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Šta stoji iza "turbo uzleta" Pro Tenta?

Iako je Pro Tent na kraju 2022. godine imao više od 8.600 radnika, najveći broj njih samo je formalno zaposlen u ovom preduzeću, a suštinski radi u Elektroprivredi Srbije.