Cena litijuma u velikom padu - obilna ponuda i slaba tražnja

Cena litijum karbonata pale su ispod na najniži nivo u poslednjih 18 meseci i za 70 odsto u odnosu na rekordno visok nivo u novembru 2022. godine.
Cena litijuma u velikom padu - obilna ponuda i slaba tražnja
Foto: Pixabay
U brojkama, cena tone je sa 86.170 dolara pa na oko 52.000 dolara, prenosi N1.
Samo prošlog meseca cena je pala za 32,03 odsto a u poređenju sa istim periodom prošle godine za 64, 22 odsto. Razlog tome su obilna ponuda i slaba tražnja.
Kineska vlada je ukinula gotovinske subvencije za domaćinstva koja kupuju nova vozila na energiju što je dovelo do usporavanja rasta prodaje elektičnih vozila za 22 odsto u odnosu na isti period prošle godine.
 
Prekomerna proizvodnja baterija na kraju prošle godine kako bi se iskoristile subvencije Kine podstakla je prodaju kao litijuma tako i automobila uz velike popuste.
 
Kako opadajuće cene sirovina prolaze kroz industrijski lanac, proizvođači automobila će verovatno dodatno sniziti cene kako bi stimulisali prodaju, što će zauzvrat dovesti do oporavka potražnje za litijumom, rekao je analitičar jedne kompanije za hartije od vrednosti.
 
Uprkos padu, cene litijuma u Kini i dalje ostaju na nekoliko puta višem nivou nego ranije. Ipak predviđa se dalji pad cene jer kompanije i dalje rade na smanjenju zaliha. Očekivano je da litijum rekorno niske cene dostigne tokom maja i juna.
  • Darkoni

    30.04.2023 17:12
    Kinezi su napravili prvu natrijum-jonsku bateriju zasnovanu na kuhinjskoj soli. Prvi naručilac ekološke baterije je kineska podružnica Tesle, a i prototip auta na natrijumske baterije se izuzetno pokazao. Sredinom sledeće godine kineski proizvođač će predstaviti model Seagull sa natrijumskom baterijom, a cena je 20 puta manja od litijumskih. Domet je oko 250 kilometara a najavljena cena oko 8 hiljada evra. Svet neće biti zagađen litijumom, a karakteristike baterije od soli su nenadmašne. Natrijumske baterije se potpuno napune za 20 minuta i imaju mnogo bolje karakteristike pri niskim zimskim temperaturama.
  • savche

    30.04.2023 07:33
    Novost
    Kina već proizvodi automobile sa pogonom na slanu vodu, jeftino a dobro.
    Naravno da će se litijum tražiti mnogo manje.
    Tek sada se treba boriti protiv iskopavanja u Srbiji kada je hype u svetu prošao.
  • Radojko

    29.04.2023 23:04
    Predsednik placenik
    Naravno da ce zvalavi lagati i raditi protiv naroda, zato je doveden.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Koja država EU je najzaduženija?

Javni dug zemalja Evrozone je na kraju četvrtog tromesečja 2023. godine pao sa 89,9 odsto u prethodnom kvartalu na 88,6 odsto, objavio je Evrostat.

Bernar Arno najbogatiji na svetu

Francuski biznismen Bernar Arno, koji ima kontrolni paket akcija u holdingu LVMH, vodećem svetskom proizvođaču luksuzne robe, nalazi se na prvom mestu na rang listi najbogatijih ljudi sveta.