Profit EPS-a od 300 miliona evra je dar prirode - evo i zašto

Iz EPS-a su nam unazad godinu i po dana neprekidno stizale neprijatne vesti - havarija na najvažnijim generatorima u srcu sistema ogolila je do gole kože loše vođenje najvažnije kompanije.

Pokazalo se da je čelni tim više vodio računa da udovolji interesima vladajuće stranke nego što je brinuo o proizvodnji struje. Godinama zanemarivan rad na otkopu uglja pokazuje se kao ključni problem.

Preskupa havarija
 
Incident je direktno prouzrokovan prevelikom količinom blata i drugih smesa, sve usled ozbiljnog zastoja u pripremi novih ležišta uglja. Dogodio se u najgorem mogućem trenutku, kada su zbog evropske energetske krize i sukoba u Ukrajini cene svih energenata uzletele u nebesa. Koštao nas je papreno, najmanje 1,5 milijardi evra direktnih izdataka i možda još toliko posrednih troškova.
 
No, ovih dana iz EPS-a do nas je stigla ugodna vest, tim lepša što je i neočekivana. Firma je tokom prvog kvartala ostvarila bezmalo 300 miliona evra profita, precizno 34,5 milijardi dinara. Reč je o dobiti nastaloj zahvaljujući proizvodnji od 9,74 milijardi kilovata, za 17 odsto većoj nego lane u istom periodu. 
 
Istovremeno umanjeni su troškovi, a možda je najveće iznenađenje da je izvoz struje za 51 milion evra nadmašio uvoz. Tako nešto do sada se nije dešavalo, struju smo obično najviše uvozili između sredine decembra i kraja januara, pa smo u ta dva meseca po pravilu beležili minus u razmeni struje sa inostranstvom.
Blaga zima 
 
Budimo realni, poslovanje EPS-a ne bi bilo toliko uspešno da zima nije rekordno blaga. Da je prosečna temperatura bila za tri, četiri stepena niža još uvek bismo bili u blagim zimskim mesecima, a teško da bi od izvoza bilo nešto. Drugi razlog uspešnog poslovanja su vanredno povoljne hidrološke prilike. 
 
Hidroelektrana "Đerdap" 2 je, primera radi, u martu proizvela 173.771 megavat sata, 3.566 više u odnosu na dosadašnji mesečni rekord iz januara 2018. godine. U devet dana dnevna proizvodnja je bila iznad 6.000 megavata, što se za 38 godina rada ove energane desilo u još samo 11 dana. U čak 25 dana svi agregati su radili 24 časa dnevno. Dotok vode je bio idealan.
 
Kako je zima bila blaga naravno da su u odnosu na plan smanjeni i troškovi. Uglja se trošilo manje nego što se predviđalo, pa smo samo na uvozu ovog energenta uštedeli 8,4 milijardi dinara. Na gasu su "ušparane" 3,4 milijarde, na tečnim gorivima 1,5, na uvozu struje 0,8 milijardi dinara. Sve skupa troškovi su za čak 20 milijardi dinara ispod planiranih, dar prirode.
 
Trend se nastavlja
 
Ipak, profita ne bi bilo da oprema i mašine nisu redovno održavane i pripremljene za pun pogon. Ranijih uspešnijih sezona u prvom kvartalu dobit se kretala između devet i deset milijardi dinara, pa ispada da je ovogodišnji, voljom prirode, ali i trudom zaposlenih, veći tri i po puta. Što je još ugodnije, uspešan rad EPS-a se nastavlja, prihod od izvoza struje je i u aprilu za 21 milion evra nadmašio rashod na uvoz.
Pozitivno poslovanje najveće srpske kompanije je starije podsetilo na dane kada je EPS decenijama bio izvaredno uspešna firma, daleko iznad evropskog proseka srodnih kompanija. Hidroelektrana "Đerdap" ne samo što je najveća u Evropi, već je i danas uzor hidrograđevincima.
 
Reverzibilna elektrana "Bajina Bašta" je dragulj u sistemu pomoći, uz koju energiju proizvedenu noću, u vreme minimalne potražnje i niskih cena, čuvamo i na tržište plasiramo danju i to četiri, pet puta skuplje.
 
Dobro je da su stručnjaci i zaposleni uspeli da složen sistem urede tako da pri pogodnim okolnostima može uspešno i profitno da proizvodi. Međutim, to je tek početak temeljnijeg prestrukturiranja u skladu sa zahtevima novog vremena.
  • Nikola

    03.05.2023 10:13
    Kakav profit evo kredit 300 miliona eura za dokapitalizaciju uzeli.

    https://www.ebrd.com/work-with-us/projects/psd/54039.html
  • Nikola

    03.05.2023 10:12
    Djerdap je gradila Jugoslavija i narod i sve ostale energetske objekte sa nasim parama djeda i baka sa doprinosima i davanjima.
    Odite na EBRD.com https://www.ebrd.com/serbia.html

    preko 300 projekata samo u energetici koje su uzeli kredite.
    jel treba komentar dalje koliko su se ugradili i 90% Njemacke firme izvode radove nama daju sitne gradjevinske.
  • Pajo

    03.05.2023 10:04
    Kosmičko rukovodstvo
    Zima je bila blaga zahvaljujući državnom kosmičkom rukovodstvu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.