Stručnjak za bezbednost tvrdi da se mejlovi zaposlenih u EPS-u prodaju na crnom tržištu

Stručnjak za sajber bezbednost i pokretač foruma Bezbedni Balkan Ivan Marković upozorava na zloupotrebu podataka u Elektroprivredi Srbije.
Stručnjak za bezbednost tvrdi da se mejlovi zaposlenih u EPS-u prodaju na crnom tržištu
Foto: 021.rs

Naime, kako kaže Marković, na crnom tržištu se nudi pristup mejlovima zaposlenih u EPS-u, a i resursi EPS-a zloupotrebljavaju se za napade širom sveta, prenosi Danas.

Upitani o ovim navodima iz EPS-a kažu da "do sada nije utvrđeno da je došlo do kompromitacije podataka ili naloga". Takođe, iz nacionalnog CERT-a, organizacije koja se bavi zaštitom sajber bezbednosti navode da nisu dobili informaciju o ugroženosti EPS-a.

Marković tvrdi da se pristup mejl nalozima zaposlenih EPS-a, odnosno korisnička imena i šifre, prodaju na crnom tržištu za manje od 100 dolara.
 
"Ovi nalozi sadrže vitalne informacije poput ličnih podataka građana, poslovnih državnih tajni. Takođe potencijalno se mogu zloupotrebiti i za dalju eksploataciju sistema EPS-a, zaposlenih u EPS-u, ali i samih građana", upozorava Marković.
 
On podseća da je prvi put primećena prodaja ovih naloga u novembru prošle godine,a zatim ponovo u januaru i aprilu ove godine.
 
"U pitanju je oko 15 korisničkih naloga i možemo sa sigurnošću da tvrdimo da se radi o mejlovima zaposlenih u EPS-u, jer su maliciozni hakeri ostavili slike ekrana sa primljenom poštom. Na osnovu sadržaja na slikama ekrana jednostavno je zaključiti da su zaista pravi nalozi", kaže Marković.
EPS u pisanom odgovoru za Danas navodi da se podaci korisnika čuvaju "u skladu sa nalozima elektronske pošte zaposlenih".
 
Inače, Marković tvrdi i da se serveri ili korisničke mašine EPS-a zloupotrebljavaju od strane trećeg lica za napade na internet resurse širom sveta.
 
Iz EPS-a nisu odgovorili direktno na pitanje da li su Markovićeve tvrdnje tačne, ali su ponovili da podaci nisu ugroženi. 
           

Teme

EPS
  • onda odoše svi

    28.04.2023 11:01
    podaci
    Da li se to može zaustaviti?!
  • sale

    28.04.2023 09:49
    razuma bez
    pa sta, mene se to ne tice, svi su isti, nemam za koga da glasam, gadim se politike i politicara, opozicija samo gleda kako da se docepa fotelja, vladu postavljaju nato ambasadori, da je moguce glasanjem promeniti nesto - ne bi nam dozvolili da glasamo...
  • EV radnik

    28.04.2023 08:59
    Ako je iz Elektrovojvodine, jedino štop može da vidi kako lik pušta mejl za prodaju soka od Spelte i to svaki dan pušta. I naravno psihologice koje ništa ne rade pišu kako im je taj sok pomgao da imaju lepšu i mlađu kožu....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".