Za manje od godinu dana struja poskupela tri puta: Do decembra za EPS dodatna 62 miliona evra

Kako je saopštio Savet Agencije za energetiku od 1. maja cena struje za domaćinstva u Srbiji poskupeće osam odsto, odnosno na 13,31 dinar po kilovatsatu.
Za manje od godinu dana struja poskupela tri puta: Do decembra za EPS dodatna 62 miliona evra
Foto: 021.rs

Shodno tome, računi za struju individualnih potrošača povećaće se u proseku za oko 250 dinara, piše Danas.

To će biti drugo po redu povećanje cene za individualne potrošače ove godine nakon što je prethodno do korekcije došlo i 1. januara kada je struja poskupela za 8,5 odsto na 12,4 dinara po kilovatsatu.

Inače, u osam meseci, ako računamo i predstojeći maj, nadležni su cenu električne energije za domaćinstva podigli čak tri puta.
 
Nadležni smatraju da poskupljenja struje nisu velika, odnosno da su računi potrošača u Srbiji niži nego u većini zemalja u Evropi. Međutim, treba naglasiti da su, kada je reč o iznosima, poskupljenja u procentima znatno veća a i češća nego ona do kojih je dolazilo do septembra 2022. godine.
 
Podaci pokazuju da je u pomenutom periodu struja u tri navrata poskupela ukupno 26,9 odsto. U slučaju kada bi struja poskupela za oko osam odsto u septembru, o čemu se govori, procenat poskupljenja u periodu od godinu dana podigao bi se na čak 37 odsto, navodi Danas. 
 
Ekspert za energetiku Velimir Gavrilović kaže za Danas da se prihod EPS-a od povećavanja cene za domaćinstva u periodu od septembra prošle godine povećao u istom procentu.
 
"Na godišnjem nivou domaćinstva u Srbiji troše 15 miliona megavatsati električne energije. To znači da na osnovu ukupnog dosadašnjeg iznosa povećanja cene struje za građane, tačnije od septembra prošle godine, EPS u periodu od godinu dana može da inkasira 135 miliona evra. To je svakako značajna suma novca. Taj iznos je dovoljan za pokrivanje troškova mesec i po dana uvoza struje iz inostranstva zbog kolapsa u sistemu koji je EPS svojevremeno pretrpeo. Takođe, za te pare to preduzeće bi moglo da izgradi solarnu elektranu od 200 megavata. To je objekat veličine koji trenutno ne postoji u našem regionu", objašnjava Gavrilović.
Posle poskupljenja struje do koga je došlo u septembru prošle godine EPS je naplatom struje od domaćinstava do decembra inkasirao 13,9 miliona evra. Nakon novog poskupljenja do koga je došlo u januaru do aprila je naplaćeno od te kategorije potrošača 29,3 miliona evra.
 
S obzirom na to da nastupa majsko povećanje cene struje EPS bi do septembra zaradio 45 miliona evra. Ako bi došlo do nove korekcije od osam odsto u septembru do decembra tekuće godine EPS bi dodatno inkasirao još 62 miliona evra.
 
Inače, u ovom trenutku cena kilovatsata električne energije u najjeftinijoj zelenoj zoni iznosi 1,89 dinara dok će od 1. maja poskupeti na 2,08 dinara po kilovat satu.
  • Nimbus

    27.04.2023 12:46
    @Dule
    Druze, sta ti radis? Ne podrzavam EPS, niti njihov nacin rada, ni poskupljenja, ni vlast koja upravlja njime... Ali ti ga pretera. Da ne rudaris malo kripto-valute. Ja za znacajno veci stan placam oko 6000, a iskreno, ne pazim mnogo sta ukljucujem.
  • dosta robovanja

    27.04.2023 08:55
    Tesla je rekao da njegove patente ostavlja čovečanstvu.
    A, sramite se samo sto su vam puna usta Tesle,a ne znate da primenite niti hoćete njegove patente da stavite u sistem.
    A,znamo svi i zašto!!! Zato sto tada nema profita,a bez primanja bi ostali ovi sada sto uzimaju od bednog naroda. Uopste neće biti bez primanja ako se toga plaše, uciniće dobro delo i prirodi i ljudima. A,imaće primanja,ali od nečeg drugog.
    Umesto da uzmemo patente,koji uopste nisu zabranjeni, trpimo maltretiranja. Jer nemamo da jedemo i nemamo da plaćamo namete.
  • Zebra

    26.04.2023 17:59
    Bravo SNS paraziti!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.