Profit Folksvagena pao 30 odsto zbog slabije prodaje u Kini

Profit kompanije Folksvagen opao je 30 odsto u prva tri meseca ove godine zbog pada prodaje u Kini, gde se suočava sa sve većom domaćom konkurencijom.
Profit Folksvagena pao 30 odsto zbog slabije prodaje u Kini
Foto: Pixabay
Nemački proizvođač automobila saopštio je danas da je njegov profit pao na 4,7 sa 6,7 milijardi evra, koliko je iznosio u prvom tromesečju prošle godine.
Broj prodatih vozila povećan je 7,5 odsto, na 2,04 miliona, dok je prihod skočio 21,5 odsto, na 76,2 milijarde evra, usled velike tražnje i spremnosti kupaca da izdvoje više novca za automobile.
Međutim, Folksvagen je prodao 14,5 odsto manje vozila u Kini, najvećem svetskom tržistu automobila, gde konkurenti poput kompanije Bid (BYD) ubrzano razvijaju nova električna i hibridna vozila.
 
Folksvagen je izrazio uverenje da će veći broj njegovih modela i više tehnoloških karakteristika specifičnih za Kinu značiti da će se isporuke vozila u tu zemlju "oporaviti do kraja godine".
 
Kompanija je navela i da planira ulaganje jedne milijarde evra u novi centar za inovacije električnih automobila sa sedištem u kineskom gradu Hefej.
  • sremac

    05.05.2023 15:47
    jasno ko' dan
    Pa šta očekivati kada su cene vw otišle previsoko, a Kinezi ih (kao slučajno) zezaju sa isporukom elektronike za automobile. Drugo, pretpostavljam da su korisnici kineskih automobila zadovoljni odnosom cena/kvalitet, pa što bi onda davali više para da voze vw. Raširiće Kinezi svoje eutmobile kao što su uradili i sa telefonima (Xiaomi, Huawei...) Vox i Fox elektrouređajima itd... A Vi Evropljani, samo živite od stare slave.
  • Slobodan

    05.05.2023 07:31
    cena i kvalitet...
    osnovna cena vw vozila je velika, osnovni paket opreme ne postoji...
    osnovna cena ostalih proizvodjaca je manja od vw, osnovni paket opreme je kao najskuplji u vw...
    vw ne moze da se meri sa geely po kvalitetu, opremi i ceni

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.