Objavljene nove cene goriva: Zašto je benzin skuplji, a dizel jeftiniji?

Litar evrodizela će od danas od 15 časova do sledećeg petka u isto vreme na pumpama maksimalno koštati 180 dinara, a benzina evropremijum BMB 173 dinara.
Objavljene nove cene goriva: Zašto je benzin skuplji, a dizel jeftiniji?
Foto: Pixabay
Dizel je jeftiniji za dva dinara, a benzin skuplji za isto toliko, prenosi Blic Biznis.
Cena goriva u Srbiji poslednjih nedelja je u padu. Litar evrodizela na pumpama se prodaje za 182 dinara, a na početku godine smo ga plaćali i do 220 dinara. 
I cena benzina se spustila na 175 dinara. Stručnjaci sada tvrde da treba očekivati obrt, a razlog je jedan - letnja sezona će povećati tražnju i to je signal i da cene goriva počnu da rastu i na svetskom tržištu.
 
Barelom na evropskom tržištu s početka godine trgovalo se i po ceni od 117 dolara, a ovih dana barel je na nivou od oko 76 dolara. Pad cene na svetskim berzama pratilo je i srpsko tržište, a sada bi globalno veća tražnja, koja će očekuje već od juna, mogla doneti i nove, veće cene.
 
Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije kaže za "Blic Biznis" da je s obzirom na krizu, koja je i dalje prisutna u svetskim razmerama, ali i zbog povećanja tražnje nafte iz Kine koja je veliki kupac, došlo do neočekivano niske cene sirove nafte, što se sa zakašnjenjem odrazilo na cene nafte i kod nas. Ovakvo stanje, kako kaže, moglo bi da se nastavi još neko vreme, a onda bi trebalo očekivati i obrt.
 
"Očekivano je da će u narednom periodu cena goriva nastaviti da pada, bar još malo, a zatim na leto, zbog povećanja potražnje za sirovom naftom u severnoj hemisferi može se očekivati neki blag rast cene. Uspeli smo da od onih cena koje smo imali nedavno, dođemo na nešto što je relativno prihvatljivo. Mislim da će se tako zadržati i do kraja godine, jer sada se pravi balans između potrošnje sirove nafte i naftnih derivata a time i proizvodnje", kaže Atanacković.
  • benzinko

    12.05.2023 14:08
    av-av-av, samo kvačete
    Šta laprdate, ili bunite se, vuče vas za ja*a sa cenama goriva, izvlači silne pare i sliva ih u projekte koje hvali, a loma i u svoje džepove, a vi samo kvačete "kva-kva-kva", nesposobnjakovići jedni, umesto da se borite protiv pljačke, samo tučete po online portalima brbljive gluposti. Evo cena danas okolo nas:

    Srbija € 1.55 (- 0.03)
    Crna gora € 1.33 (- 0.08)
    Makedonija € 1.08 (- 0.07)
    Mađarska € 1.46 (- 0.06)
    Hrvatska € 1.23 (- 0.10)
    Slovenija € 1.44
    Austrija € 1.53 (- 0.05)
    Italija € 1.67 (- 0.07)
    Švajcarska € 1.97 (- 0.06)
    Francuska € 1.68 (- 0.10)
  • albino

    12.05.2023 14:03
    Ova silna poskupljenja apsolutno nista ne smetaju nasem domacinu, stabilnom i psihicki jakom Novosadjaninu.
    Nista, bas nista, ne moze naseg domacina da pokoleba i skrene sa njegovog puta.
    Ni ratovi, ni male plate, ni poskupljenja, ... Nas prekaljeni domacin je imun na sve to.
    Imponuje ta ogromna doza hladnokrvnosti i izuzetne psihicke stabilnosti.
    Nigde u svetu nisam imao prilike da upoznam ovako stabilne ljude kao u Novom Sadu.
  • Map

    12.05.2023 13:35
    Goran
    Nije vise 1,31 nego je 1,23evra1

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.