Mali: Imamo para u budžetu za nove mere koje je najavio Vučić, poboljšaćemo standard građana

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas da za set najavljenih ekonomskih novih mera koje obuhvataju povećanje plata i penzija, ima novca u budžetu.
Mali: Imamo para u budžetu za nove mere koje je najavio Vučić, poboljšaćemo standard građana
Foto: 021.rs
On je za Radio televiziju Srbije rekao da će te mere doprineti poboljšanju standarda građana.
"Inflacija je ove godine oko deset ili 11 odsto, a povišice će biti 24 odsto. Inflacija neće dalje rasti, a povećanje plata i penzija je tu da bi se sačuvao realni dohodak građana i povećao njihov životni standard", kazao je Mali.
Povećanje plata u javnom sektoru od septembra će biti, kako je naveo 5,5 odsto, a od januara naredne godine sledi povećanje od deset odsto.
 
"Penzionerima sledi vanredna povišica penzija za 5,5 odsto od oktobra, a najmanje 14,5 odsto povećanje od januara. Penzije su za pet godina povećane 55 odsto", rekao je Mali.
 
Dodao je da Ministarstvo finansija radi na pripremi zakona o podršci roditeljima, kako bi za decu mlađu od 16 godina bilo isplaćeno po 10.000 dinara od septembra.
 
"Takođe, pripremili smo 100.000 vaučera za letovanje u Srbiji. Hleb 'sava' je od danas jeftiniji za tri dinara. Oni koji napadaju Vučića hoće da uzmu te pare za sebe", naveo je Mali.
 
Mali je rekao da je Srbija prošla kroz teške mere fiskalne konsolidacije.
 
"Ove godine smo planirali budžetski deficit za prvih pet meseci od 120 milijardi dinara, a manjak je 35 milijardi dinara, tako da smo uštedeli 85 milijardi", rekao je on.
 
Naveo je da će nove ekonomske mere koštati 23 milijarde dinara, što je manje od ušteda u budžetu.
 
"Ne menjamo plan zaduženja. Deo tog novca iskoristili smo za pomoć poljoprivrednicima, za kapitalne investicije, nijedna investicija nije stala", istakao je Mali.
 
On je rekao da glasanje za domaćina Expo izložbe 2027. godine, za šta je konkurisao i Beograd, počinje 21. juna.
  • Roksanda Rokvic

    10.06.2023 19:03
    Udeliti
    Tamo negde 90.tih,u vreme turbo_inflacije, moj kolega kardiolog inace"julovac"kaze meni:daj Boze
    da opet dodje vreme da vas sve po
    kupim i izvedem na veceru.A ne jok
    da dodje vreme da ja sve vas i tebe
    izvedem na veceru
  • Coolg

    10.06.2023 14:26
    Nekako to vise nisu najave punih entuzijazma...
  • Miks

    10.06.2023 09:29
    Standard gradjana je već ozbiljno narušen.Lazete ovaj narod.A,ti mali dodji kod mene,na mesec dana pa da vidiš kako funkcioniše porodica sa dva studenta.Presipanje iz šupljeg u prazno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.