Evo koliku biste penziju imali za pet godina rada u Nemačkoj

Ako ste pet godina primali prosečnu nemačku platu na zapadu Nemačke, onda ste svojim doprinosima sakupili tačno pet penzionih bodova.
Evo koliku biste penziju imali za pet godina rada u Nemačkoj
Foto: Pixabay
Da biste ostvarili pravo na nemačku penziju, morate uplatiti najmanje pet godina doprinosa za penzijsko osiguranje, prenosi Večernji list.
Od ovih doprinosa zavisi visina penzije. Što su prihodi veći, to su veći doprinosi uplaćeni u obavezno penzijsko osiguranje. 
Ovi doprinosi, pak, određuju koliko ćete penzijskih bodova (zaradnih bodova) prikupiti.
 
Naime, prosečna godišnja bruto plata u 2023. godini iznosi 43.142 evra na zapadu i 41.967 evra na istoku Nemačke. 
 
Ako zaradite onoliko koliko prosečan nemački radnik zaradi u jednoj godini, biće vam dodeljen jedan penzioni bod.
 
Za svaki penzijski bod imate pravo na tzv. vrednost penzije. Ovo trenutno iznosi 36,02 evra na zapadu i 35,52 evra na istoku (od juna 2023).
 
Mesečni iznos penzije nakon pet godina rada izračunava se prema sledećoj formuli: mesečna bruto penzija = bodovi zarade x faktor odlaska u penziju x trenutna vrednost penzije x faktor vrste penzije. 
 
I faktor odlaska i faktor vrste penzije imaju vrednost 1 ako ne idete u prevremenu penziju i penzija je obična starosna penzija.
Ako ste pet godina primali prosečnu nemačku platu na zapadu zemlje, onda ste svojim doprinosima sakupili tačno pet penzionih bodova. 
 
Trenutna vrednost penzije bi rezultirala mesečnom penzijom od 180,1 evro (5 x 1 x 36,02 x 1). 
 
Ako za pet godina rada ne dobijete tačno jedan penzijski bod, penzija će vam se promeniti.
  • Jaa

    12.06.2023 11:24
    otkako je milosevic preuzeo penzioni fond '88. niko nezeli da pusti, ko seseljev porez na luksuz '90-tih, zato su registracije tolike, manje od 1% vuce za nos ostatak radi zelje nekih da upadu medju 10% a ostali roblje, jedino sto misleci na svoju guzicu i poneko svoje dece, zaboravili ste na buducnost svojih unuka
  • Bovs

    12.06.2023 09:42
    Penzija
    Odgovor sr-hr Niste u pravu.Za ratne godine je 0 din uplata. I ja sam radila u Hrvatskoj 12g +3 konvalidacije i to imala super platu.Kod obračuna penzije . Kod obracuna mi je hrvatska bila veća ali sad nakon 7 god. srpska penzija mi je 100 e veća. Imala sam ukupno 26 g staža.
  • Gastarbeiter

    11.06.2023 20:57
    Odg. na (zanima me)
    Cela penzija odlazi na smeštaj u domu, ostatak ako sam dobro upucen preuzima Pflegeversicherung odnosno Krankenkasse.
    Neka me neko ispravi ako grešim.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.