Momirović: Hleb "sava" pojeftinio za tri dinara - to je važna mera u borbi protiv inflacije

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović izjavio je da je hleb "sava" jeftiniji tri dinara i da je to važna mera u borbi protiv inflacije.
Momirović: Hleb "sava" pojeftinio za tri dinara - to je važna mera u borbi protiv inflacije
Foto: 021.rs
"Mislim da smo zaustavili trend inflacije i izborili se sa trendom rasta cena. Sada polako inflacija počinje da pada, drugi mesec zaredom ona pada i nadam se da ćemo ubrzati taj trend u narednim mesecima", rekao je Momirović Tanjugu.
Podsetio je na to da je hleb "sava" pojeftinio sa 57 na 54 dinara i naglasio da je to najjeftiniji hleb u Evropi.
Momirović je dodao da je ekonomija Srbije u prethodnom periodu dosta promenjena.
 
"Naš bruto društveni proizvod  (BDP) je pre deset godina bio oko 30 milijardi evra, dok je danas on veći od 60 milijardi evri. Posledica toga je da mi sada imamo kontinuirani rast izvoza, koji je za prva četiri meseca porastao za 13 odsto, dok je uvoz u opadanju", naglasio je ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije.
 
On je dodao i da se Srbija reindustrijalizovala u prethodnom periodu. 
 
"Mi danas, odnosno u prošloj godini, imamo više stranih direktnih investicija nego sve ostale  zemlje CEFTA zajedno. To su neverovatni podaci i trendovi", naglasio je Momirović i naveo da je Srbija sa takvom ekonomijom ušla u tešku borbu protiv pandemije, a sada sa inflacijom kao posledicom ekonomske krize i rata na istoku Evrope.
 
Ministar je naglasio i da Srbija ima mogućnosti da izvrši povećanje plata i penzija koje se najavljuju, dodavši da će sledeće godine penzioneri u Srbiji imati 20 odsto kumulativno povećanje penzija i prosečna penzija će biti 390 evra, dok je danas oko 330 evra.
 
"Ulazimo i u jedno ozbiljnije povećanje plata za naše prosvetne radnike. Krajem septembra ono će biti 5,5 odsto, u decembru još 11 odsto i uveren sam da će prosvetni radnici to osetiti, jer to je kičma znanja ove zemlje. Mi moramo još više da investiramo u te ljude. Ovo je tek početak daljih investicija i daljeg rasta plata u prosveti", naglasio je Momirović.
  • nebesky

    12.06.2023 13:12
    Moja porodica...
    Jede pet hlebova Sava dnevno. To je 15 dinara ušteda po danu, odnosno 450 dinara mesečno, što znači da možemo da se počastimo sa još pet hlebova "Sava". GOZBA!
  • profa

    12.06.2023 10:44
    Ovo treba da bude
    vic dana....
  • Lala

    12.06.2023 05:53
    A on
    A on bas inace jede taj hleb pa ce mu znaciti 3 din puta 30 vekni u mesecu 100 din.Pa njima je 3 din miske nesto kad piju kafu za 5 u skupstini i jedu za 100 din a restorani idu na kartice pa se covek pogibio .Sramota sto ih trpi narod

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija