Uskoro pregovori o minimalnoj plati za 2024. godina: Sindikat ima još jedan zahtev

Pregovori o minimalnoj ceni rada za 2024. godinu počeće 21. avgusta.
Uskoro pregovori o minimalnoj plati za 2024. godina: Sindikat ima još jedan zahtev
Foto: Pixabay

Međutim, sekretar veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajlović kaže da će taj sindikat pre novih pregovara tražiti da se najpre završe pregovori za 2023. godinu. 

"Za početak pregovora za minimalnu zaradu za 2024. godinu utvrđen je 21. avgust i predstavnici našeg sindikata će doći na taj sastanak, ali će tražiti da se završe prekinuti pregovori za ovu godinu za kada smo tražili da se minimalna zarada izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom i da to važi od septembra", rekao je Mihajlović za Betu.

Dodao je da je vrednost minimalne potrošačke korpe za maj bila manja od 52.000 dinara, ali da su u međuvremenu cene rasle i da se čeka da statistika objavi vrednost korpe za jun.
 
Mihajlović je rekao da isti stav ima i sindikat UGS "Nezavisnost". Stavovi oba sindikata se, prema njegovim rečima, ne razlikuju.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nedavno, pre početka pregovora, da će minimalna zarada za 2024. godinu biti 400 evra što je zavisno od kursa evra oko 46.800 dinara, a zatim da će to važiti pre kraja godine, ali nije precizirao od kada.
Mihajlović je rekao da pretpostavlja da je Vučić to rekao zbog kampanje za moguće izbore, ali da sindikat to ne interesuje i da neće odstupiti od svojih stavova.
 
"Mi smo tražili vanredno usklađivanje u ovoj godini zbog nepredviđenog rasta inflacije i počeli smo pregovore, ali Ministarstvo finansija nije htelo da o tome razgovara, već samo za 2024. zbog čega pregovori nisu dovedeni do kraja", rekao je Mihajlović. 
  • Novosadjanin

    14.08.2023 23:26
    kupujem prodajem
    Svake godine isto...Sramotni pregovori Sindikata i Vlade o minimalnoj plati...Zamajavanje radnika,ismejavanje naroda,uskraćivanje prava na zaradu i život....a sve pod izgovorom da je to za naše dobro i za našu decu.Hajde lepo odredite koje godine više neće biti minimalne zarade i da do tog vremena svi iz vrha Sindikata,Vlade,Poslanici....primaju tu zaradu.....to će biti odlična motivacija za nas NERADNIKE da radimo više kako bi što pre izašli iz krize !Bez 80.000,oo kolika je potrošačka korpa nema pregovora,dosta je bilo ROBOVANJA.
  • Velja

    14.08.2023 14:33
    Vec vidjeno
    Svake godine isto. Bice nekoliko krugova onda ce drzava da odredi a sindikati ce da kazu nismo zadovoljni ali ovo je maksimum da se ne probije budzet.
  • Gladna

    14.08.2023 00:21
    Dajem otkaz
    Radim 32 godine i nije mi žao državne službe
    Radim za nas 2 jer 17 godina nisu primili nikog
    Zašto bi?? Kad ja radim sama za jednu platu ali više nee mogu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Bernar Arno najbogatiji na svetu

Francuski biznismen Bernar Arno, koji ima kontrolni paket akcija u holdingu LVMH, vodećem svetskom proizvođaču luksuzne robe, nalazi se na prvom mestu na rang listi najbogatijih ljudi sveta.