Meloni najavila povlačenje Italije iz kineske inicijative Pojas i put

Italijanska premijerka Đorđa Meloni saopštila je da je u razgovoru sa kineskim premijerom Li Ćiangom nagovestila plan Rima da se povuče iz kineske inicijative Pojas i put.
Meloni i Li razgovarali su na marginama samita G20 u Nju Delhiju istovremeno i o produbljivanju  strateškog partnerstva dve zemlje.
"Premijerka Meloni je saopštila svom kolegi nameru Italije da napusti projekat“, objavio je list Korijere dela sera, uz napomenu da je premijer Li učinio poslednji pokušaj da ubedi Rim da preispita odluku.
Italija nastoji da svede na najmanju moguću meru bilo kakvu reakciju Pekinga na tu odluku, nudeći u zamenu revitalizaciju sporazuma o strateškom partnerstvu sa Kinom, koji je potpisala 2004, prenosi Rojters.
 
Italija je jedina članica G7 koja je deo incijative Pojas i put, globalnog trgovinskog i infrastrukturnog plana po uzoru na stari Put svile koji je povezivao carsku Kinu i Zapad.
 
Rim predsedava G7 sledeće godine i menja svoje odnose sa Pekingom kako bi umirio zapadne saveznike koji strahuju od širenja globalnog uticaja Kine, navodi Rojters.
  • Sankcije u najavi

    11.09.2023 18:50
    Ne mora da se slusa Amerika, ali bolje je. Mi to najbolje znamo, zar ne?!
  • Konstantin

    11.09.2023 10:10
    @ташоли

    Inače je jako tipično da fašisti rade ono što komunisti žele i sarađuju sa njima.
  • Ташоли

    10.09.2023 20:18
    Мелони испала као Ципрас, пуно галаме на глобализацију и онда све како Амери нареде.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.