Prodaja imovine čačanske Fabrike reznog alata proglašena neuspešnom

Prodaja čačanske Fabrike reznog alata (FRA) u stečaju proglašena je neuspešnom jer je najviša postignuta cena na javnom nadmetanju manja od 50 odsto procenjene vrednosti imovine tog preduzeća.
Prodaja imovine čačanske Fabrike reznog alata proglašena neuspešnom
Foto: Pixabay
To je objavila Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.
Imovina FRA prodata je 5. septembra na trećoj aukcijskoj prodaji, po početnoj ceni od 58,8 miliona dinara, konzorcijumu koga čine čačanska kompanija "Unipromet" i beogradska kompanija "DSD-Eurolajn".
Bila su ponuđena 22 fabrička objekta smeštena na gradskom građevinskom zemljištu, površine 30.628 kvadrata, kao i objekat na istoj lokaciji površine 3.526 kvadrata.
 
Komisija za sprovođenje prodaje konstatovala je da je cena po kojoj je prodata FRA za 50 odsto niža od procenjene vrednosti, zbog čega će se stečajni upravnik obratiti Odboru poverilaca da se izjasni o ponudi.
 
Prethodna prodaja imovine FRA proglašena je neuspešnom jer je izlicitirana cena od 560 miliona dinara takođe bila manja od 50 odsto procenjene vrednosti.
 
I na toj prodaji ponudu je dao isti konzorcijum "Unipromet" i "DSD-Eurolajn", ali Odbor poverilaca fabrike u stečaju nije dao saglasnost na postignutu cenu.
 
FRA, čiji je većinski vlasnik bila država, a od 2015. je Uredbom republičke vlade proglašena za preduzeće od posebnog značaja za odbrambenu industriju, prestala je da radi u avgustu 2021. godine.
Tada su 452 fabrička radnika proglašena za tehnološki višak i dobila otpremnine u okviru socijalnog programa koji je finansirala država.
 
Postupak stečaja FRA je Privredni sud u Čačku pokrenuo u januaru 2022. godine, zbog blokade računa od 3,4 milijarde dinara i velikih dugovanja prema poveriocima, a pošto u zakonskom roku od 90 dana niko nije podneo plan reorganizaicje fabrike, proglašen je bankrot.
  • Cacanin

    17.10.2023 20:10
    Ko je ovde lud
    Prodata za 560 miliona din. pa pnistena, zato sto je niska cena.
    Zatim prodata za 58,8 miliona????? Pa ko je taj ko to prodaje. Sta ovaj narod ceka???????
  • Коментатор

    22.09.2023 03:43
    Поклон
    Отиће како наш народ каже за тепсију рибе!Земљиште само вреди 10пута више,ко год да купи опариће се у брзом року!
  • CISTAC

    21.09.2023 23:29
    Sramota sta su uradili od ovakve fabrike. A znamo i kome se namesta aa sve ovim kao bojagi neuspesnim prodajama. BIA nista sad,cute,ne vide,ne znaju sta da rade,sve po zakonu?! Policija,odeljenje za korupciju i ona sranja od SBPOK i ostala strasila za obicni narod,nista?!?! Sve ok?! Sunce li vam

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Ruski sud zaplenio imovinu tri banke

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.