Srbija daje garanciju: Ako EPS ne uspe, država će otplati dug od 100 miliona evra

Srbija je dala garanciju Nemačkoj razvojnoj banci KfW da će na sebe preuzeti dugove EPS-a na osnovu uzetog kredita.
Srbija daje garanciju: Ako EPS ne uspe, država će otplati dug od 100 miliona evra
Foto: 021.rs
Srbija će, na osnovu ove garancije, preuzeti dugove ukoliko ovo preduzeće ne bude moglo da izmiri svoje obaveze, saznaje Nova ekonomija. Elektroprivreda Srbija (EPS) zaključila je sa KfW bankom sporazum o zajmu na iznos do 100 miliona evra u junu ove godine.
Zbog smanjene proizvodnje struje i povećanog uvoza, KfW je ponudio zajam "uz garanciju za plaćanje Republike Srbije". Novac iz kredita se neće koristiti za kapitalne investicije koje se odnose na fosilna gotiva, navodi se u obrazloženju predloženog Zakona o davanju garancije, piše Nova ekonomija.
Kako se navodi u obrazloženju Predloga zakona o davanju garancije, poslovanje EPS-a pogoršano je usled problema sa proizvodnjom primarne energije, hidrološke situacije i smanjenog rada hidroelektrana, uvoza električne energije po rekorno visokim tržišnim cenama, kao i niskim cenama za garantovano snabdevanje.
 
Problemi u EPS-u datiraju još od posednjeg kvartala 2021. godine, dodaje se.
 
Smanjena proizvodnja struje u poslednjem kvartalu 2021. godine i u 2022. godini, uslovila je povećanje nabavke struke, pa ke nedostajuće količine EPS najvećim delom nadomestio uvozom.
 
Osim za spasavanje likvidnosti EPS-a, kredit bi treblo da se koristi i za stategiju dekarbonizacije i akcionog plana za EPS, uključujući strategiju postepenog izbacivanja uglja do 2050. godine.
Kako piše Nova ekonomija, novac iz zajma biće isplaćen u jednoj tranši, a EPS bi trebalo da otplaćuje 15 polugodišnjih rata, pri čemu je prvi datum otplate glavnice 15. mart 2026. godine, a poslednji datum definisan kao 15. mart 2033. godine.
  • noname

    05.10.2023 10:01
    sve okrenuto
    Obrnuta Ekonomija na delu. Što uopšte i drže nesposobne
  • Miki pezos

    05.10.2023 09:51
    Platice drzava
    Platice narod . Sta je 100 mil eura.
    Mozete slobodno ukrasti jos 100 ovom narodu mozes da radis sta hoces bez ikakvih posledica.
  • Инспектор Вишекруна

    05.10.2023 08:36
    Шта није јасно?
    Па Томашевић је смењен када је ЕПС почео да прави профит!
    Иначе за необавештене Томашевић је преузео ЕПС након стручњака за печење прасића и јагњади!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija