Sumnja se da su giganti dovodili potrošače u zabludu: Na udaru Koka-Kola, Nestle i Danon

Sumnja se da su kompanije Koka-Kola, Nestle i Danon dovodili potrošače u zabludu, navodi se u tužbi Evropske organizacija potrošača i dveju grupa za zaštitu životne sredine.
Sumnja se da su giganti dovodili potrošače u zabludu: Na udaru Koka-Kola, Nestle i Danon
Foto: Pixabay
Kako se navodi, kompanije Koka-Kola, Nestle, Danone "lažno tvrde" da njihove plastične flaše mogu da se recikliraju 100 odsto.
U žalbi se navodi da ove tvrdnje dovode potrošače u zabludu, naročito kada su propraćene zelenim slikama ili brendovima na ambalaži, prenosi BBC.
Pomenute kompanije navode da su njihove plastične flaše za vodu napravljene 100 odsto od recikliranog materijala ili da su napravljene od materijala koji može da se 100 odsto reciklira, a tužioci smatraju da to nije istina.
 
Tužioci insistiraju na tome da se boce nikada ne prave u potpunosti od recikliranih materijala, a mogućnost njihovog recikliranja zavisi od brojnih faktora, uključujući dostupnu infrastrukturu.
 
"Dokazi su jasni - plastične flaše se jednostavno ne recikliraju u beskraj. Podatak da se boce recikliraju 100 odsto tehnički nije ostvariv, a i boce od reciklirane plastike štete ljudima i planeti", rekla je advokatica Roza Pričard iz organizacije Klajent ert, koja je podnela tužbu.
Ona smatra da kompanije umesto reciklaže treba da se usredsrede na smanjenje količine plastike koju koriste.
 
Koka-Kola je na tužbu reagovala saopštenjem u kome se navodi da su poruke na njenoj ambalaži utemeljene. Danone je naveo da ulaže u reciklažu, dok se kompanija Nestle se još uvek nije oglasila.
 
Termin "zeleno pranje" ("greenwashing") se koristi kada kompanije lažno označavaju svoje proizvode kao ekološki prihvatljive. To može da zbuni potrošače koji veruju da kupovinom tih proizvoda pomažu životnoj sredini.
  • Radoje

    08.11.2023 16:59
    Da vam objasnim da se nemoze reciklirati plastika koja je koristena za recimo u Srbiji kad narod natoci u velike flase od 2 litre i 6 litara benzin i naftu i prelije u auto. Mikronske cestice se iz plastike nemogu nikada ama niti jednim postupkom izbaciti jer se ona samo melje i topi zajedno sa svim otrovnim hemijskim elementima od nafte i benzina da ne govorimo o ostalim uljima za kocnice, pomfrita itd.
  • Lasm

    08.11.2023 10:14
    Zeleno, volim te, zeleno
    Oduvek sam govorio da stvarna promena pocinje od pojedinca, dakle, da svako svesno smanji potrosnju jednokratne plastike. To je teze. Najlakse je kupovati kao i obicno.... aaaliiiii, kupim ovo kao zeleno, pise na ambalazi da je OK i ja sam super i nastavim da idem linijom manjeg otpora.. Ne ide. Posle ce svi biti zeleni a mi se gusimo u plastici.
  • Gyhh

    07.11.2023 21:23
    A ko ce da tuzi Galens, zbog obmane,da gradi na Limanu V...i ti je obmana kupaca

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.