Ministarstvo poljoprivrede tvrdi: Srbija ima dovoljno šećera

Od ovogodišnjeg roda šećerne repe očekuje se da će biti proizvedeno oko 327.000 tona šećera.
Ministarstvo poljoprivrede tvrdi: Srbija ima dovoljno šećera
Foto: 021.rs
To će zadovoljiti domaću tražnju za šećerom u iznosu od 250.000 tona, kao i izvoz preostalih količina, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede, prenosi Nova ekonomija.
 
Kako je ranije prenela Nova ekonomija, na svetskom tržištu prete nestašice šećera, a rastu i njegove cene, zbog slabog roda šećerne trske u zemljama koje su njegovi najveći proizvođači.
S obzirom na rast cene šećera na svetskim berzama, moguć je i novi rast njegove izvozne cene, piše u novoj tržišnoj analizi Ministarstva poljoprivrede.
 
Republički zavod za statistiku objavio je kako ovogodišnji urod šećerne repe trebalo da bude oko dva miliona tona, po najnovijoj proceni, 5. avgusta 2023. godine.
Procene govore o rastu proizvodnje u odnosu na prošlu godinu od 22,4 odsto, a u odnosu na desetogodišnji prosek, očekivana proizvodnja je manja za 16,5 odsto.
 
Od ovogodišnjeg uroda šećerne repe u Srbiji očekuje se da će biti proizvedeno oko 327.000 tona šećera, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede u najnovijoj analizi. Ove količine zadovoljiće domaću potražnju za šećerom u iznosu od 250.000 tona, kao i izvoz preostalih slobodnih količina, navode iz Ministarstva.
 
Kako je objašnjeno, poslovanje industrije šećera u Srbiji u potpunosti je zavisno od šećerne repe, čija proizvodnja pada iz godine u godinu, a opterećeno je i rastućom cenom energenata.
 
Kako se dodaje u analizi, započelo je ugovaranje proizvodnje šećerne repe za 2024. godinu po ceni od 47 evra po hektaru, a proizvođači mogu da računaju na pomoć u repromaterijalu i avans od 600 evra po hektaru za ugovore koje potpišu za narednu godinu.
Izvozne cene domaćeg belog šećera koje su pre godinu dana značajno porasle, u padu su već neko vreme. Cena po kojoj je izvezen šećer u oktorbru je iznosila 799 evra po toni, značajno niže od cene u maju kada je bila 1.000 evra po toni.
 
Prema podacima Uprave carina, izvoz belog šećera u prethodnoj ekonomskoj godini (2022/23) iznosio je 47,5 hiljada tona, što je 67 odsto manje od prethodne ekonomske godine (145,3 hiljade tona).
 
Cene belog kristal-šećera u maloprodaji u Srbiji trenutno se kreće od 106,99, ali i 113,9 dinara po kilogramu.
  • 021

    29.11.2023 10:55
    Treba hleba
    Hvala lepo, šećer nije zdrav. Treba nam mleka i mesa.
  • Realista

    28.11.2023 18:31
    kontramera
    To samo znači da će poskupiti šećer ili će uvesti akcizu na njega.
  • NS

    28.11.2023 15:08
    Kad god neko ministarstvo kaže da neće biti nestašice nečega, to mi je signal da odmah idem i kupim. Do sada se nisam pokajao zbog takvog pristupa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Bernar Arno najbogatiji na svetu

Francuski biznismen Bernar Arno, koji ima kontrolni paket akcija u holdingu LVMH, vodećem svetskom proizvođaču luksuzne robe, nalazi se na prvom mestu na rang listi najbogatijih ljudi sveta.