Počeli pregovori o izgradnji skladišta gasa u Vojvodini

Srbijagas i ruski Gasprom počeli su pregovore u Beogradu o izgradnji skladišta gasa u Vojvodini.
Počeli pregovori o izgradnji skladišta gasa u Vojvodini
Foto: Pixabay
Kako pišu Novosti, ukoliko ruski partneri nisu zainteresovani za ove projekte, postoji mogućnost i da Srbijagas uz pomoć države izgradi te kapacitete.
 
Planirano je da se skladište "Banatski Dvor", koje sada može da skladišti 450 miliona kubnih metara gasa, proširi na susedno polje Čestereg, što bi Srbiji omogućilo da tu čuva 1,5 milijardi kubika gasa.
Predviđena je i izgradnja skladišta "Srpski Itebej", ali, kako navode "Novosti", na tom polju još nije završena eksploatacija gasa, pa to pitanje treba razrešiti sa partnerima iz Rusije.
 
Skladište "Tilva", čija je izgradnja takođe u planu, ne bi trebalo da bude sporno jer je potpuno ispražnjeno.
Gasprom je većinski vlasnik skladišta "Banatski Dvor", a polaže pravo i na korišćenje lokacija "Itebej" i "Tilva", prema sporazumu Srbije i Rusije iz 2008. godine koji je uključivao i prodaju NIS-a toj ruskoj kompaniji.
 
"Novosti" navode da bi sa novim proširenim i izgrađenim kapacitetima Srbija imala mogućnost da čuva 2,8 milijardi kubika gasa, a gradnja bi koštala 450 miliona evra.
  • VVV

    16.12.2023 08:54
    Ma šta kažeš...
    Mi smo imali gas, a ne skladište... imali smo i naftu, i pruge i građansku kulturu, valcer...
  • Џаић

    15.12.2023 17:12
    Јел опет макета вентила ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.